Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Pretorijanci

Somatofilakis – tjelohranitelji Aleksandra Velikog



Somatofilakis (Somatophylakes) bili su osobna garda (tjelohranitelji) Aleksandra Makedonskog Velikog, a istodobno i njegovi časnici zapovjednici čiliarhi (generali). Nakon smrti Aleksandra Velikog oni postaju njegovi nasljednici (diadohi).

Svi somatofilakisi približnih su godina Aleksandru i svi pripadaju makedonskom plemstvu. Dok se cijelim vremenskim periodom vladavine Aleksandra Velikog (336. do 323. pr. K.) povlači broj od sedam imena: Ariston (Aristonous), Lizimak (Lysimachus), Piton (Peithon), Aribas (Arybbas), Balakrus (Balacrus), Dimitrij (Demetrius) i Ptolomej (Ptolemy), Athumanunh slobodno zapiše da ih je zapravo bilo osam.

Osmog je odabrao sam Aleksandar, a ime mu je bilo Peukest (Peucestas) te je negdje 326. do 324. pr.K. postao osmi somatofilakis. Najvjerojatnije su se imena somatofilakisa mijenjala u doba vladavine Aleksandra Velikog jer ponekad stari zapisi navode još somatofilakisa poput Hefesta (Hephaestion), Leonata (Leonnatus), Memea (Menes), Perdik (Perdiccas) ...

Najodaniji i najbliži, gotovo intimni prijatelj, somatofilakis Aleksandru bio je Ptolomej (kasnije utemeljitelj egipatske dinastije Ptolomejevića) koji je bio tek nekoliko godina stariji od njega i upoznao ga je još kao dječak.

Za kraj, nerazjašnjenu i tajnovitu smrt Aleksandra Velikog danas neki pripisuju upravo Ptolomeju kojeg usput predstavljaju i opisuju kao Aleksandrovog polubrata. Naime poznato je da je Aleksandar za svog nasljednika na smrtnoj postelji izabrao upravo Perdika i njemu dao svoj prsten, ali običaj je tada bio da će vladara naslijediti onaj koji će ga i sahraniti.

Ptolomej je ukrao balzamirano tijelo Aleksandra Velikog i s njim pobjegao iz Babilona u Egipat, a kada je Perdik želio preoteti tijelo Aleksandra te s vojskom provalio u Egipat na sebe je navukao bijes makedonskih generala poput Antipatra (Antipater), Kratera (Craterus) i Antigona Monoftalma (Antigonus Monophtalmus) koji ga u zavjeri i ubijaju.

No, dobro ratovi Aleksandrovih dijadosa za vlast pripadaju nekom drugom serijalu, pa s ovime Athumanunh može zaključiti ovaj dio o osobnim tjelohraniteljima (bodyguard) Aleksandra Makedonskog Velikog.




Post je objavljen 28.10.2017. u 14:53 sati.