Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

UDRUGE " ZELENA AKCIJA" I ZAŠTITA OKOLIŠA " UZOR" IZ RESNIKA PROTIV DOVOZA SMEĆA U ZAGREB


OTVORENO PISMO ZASTUPNICIMA GRADSKE SKUPŠTINE

Udruge Zelena akcija i UZOR iz Resnika poslale su 25.10. otvoreno pismo zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine tražeći da se na sjednici 26.10 usprotive sporazumu koji bi omogućio prevoženje smeća iz Zagrebačke županije u Zagreb. Takav bi dogovor dodatno opteretio ionako neodrživ sustav u Zagrebu, a i suprotan je temeljnim zakonskim načelima i preporukama nacionalnog Plana gospodarenja otpadom.

Sporazum o zajedničkom zbrinjavanju otpada Zagreb i Zagrebačka županija već su prije desetak godina pokušali realizirati u obliku zajedničke spalionice otpada. Srećom, taj je sporazum zagrebačka Skupština raskinula. Međutim, umjesto rješavanja problema i uspostave kvalitetnih lokalnih sustava, Grad Zagreb i Županija opet promašenim dogovorima pokušavaju usporiti rješavanje nagomilanih problema. Rasprava o sporazumu je 12. točka sjednice Skupštine grada Zagreba.
Otvoreno pismo nalazi se u nastavku:

„Poštovana zastupnice, poštovani zastupniče,

Pozivamo Vas da glasate protiv sporazuma između Grada Zagreba i Zagrebačke županije o izgradnji zajedničkog centra za gospodarenje otpadom u Zagrebu. Takvim sporazumom na mala bi se vrata dogovorio dovoz smeća iz Zagrebačke županije u Zagreb koji ionako ima brojne probleme s lošim i neodrživim sustavom koji šteti okolišu i građanima.

Sporazum kojim Zagreb i Zagrebačka županija žele dogovoriti izgradnju zajedničkog centra pokušava se donijeti bez ikakve prethodne analize opravdanosti izgradnje i bez usporedbe s decentraliziranim modelom lokalnih sustava za recikliranje i odlaganje otpada. Alibi za donošenje sporazuma Zagreb i Županija nalaze u Odluci o provedbi Plana gospodarenja otpadom RH (PGO RH) koju je Vlada RH donijela u svibnju ove godine, a koja je protivna PGO RH i kao takva ne smije služiti kao podloga za ovakve dogovore. Naime, PGO RH jasno propisuje da će se za buduće centre napraviti detaljna revizija opravdanosti izgradnje te da će njihovo planiranje biti detaljno obrađeno studijama izvedivosti. Suprotno tome, sporna Odluka koju sada Grad Zagreb koristi kako bi sklopio ovaj sporazum, bez ikakvih analiza propisuje izradnju pojedinih centara, njihovo spajanje te količine otpada za obradu. Time se krše odredbe temeljnog nacionalnog dokumenta o gospodarenju otpadom, kao i temeljno zakonsko načelo blizine koje propisuje da se otpad mora tretirati što je bliže moguće, prvenstveno unutar jedinica lokalne samouprave.

Sukladno dosadašnjoj praksi zanemarivanja sustava odvajanja i recikliranja kojim je Zagreb doveo i do titule najgore metropole EU u gospodarenju otpadom, gradonačelnik Bandić nastavlja s promašenim odlukama. Umjesto donošenja gradskog Plana gospodarenja otpadom kojeg Zagreb nema već dvije godine, a koji bi trebao definirati kvalitetan sustav u smjeru smanjenja količina otpada u Zagrebu, gradonačelnik dogovara dovoženje novog smeća. Takva politika rezultirat će novim posljedicama po okoliš i građana te Vas stoga pozivamo da glasno kažete NE ovom štetnom sporazumu.

Zahtijevajte hitnu tematsku sjednicu o gospodarenju otpadom te izradu kvalitetnog Plana gospodarenja otpadom koji će omogućiti rješavanje nagomilanih problema kroz sustav odvajanja otpada i stimulativne naplate po količini prilagođene građanima. Umjesto gradnje centra za smeće, zahtijevajte hitnu izgradnju novih kompostana, reciklažnih dvorišta i sortirinica koje će maksimalno obraditi otpad procesima reciklaže sve dok ne preostane tek mala količina inertnog otpada za odložiti. Za planiranje bilo kakvog budućeg centra za otpad zahtijevajte izradu studija izvedivosti i javnu raspravu oko tih studija kako bi javnost pravovremeno mogla reagirati ako će se opet pokušati nametnuti izgradnja megalomanskih skupih centara za smeće s tehnologijama štetnima za okoliš i građane, kao što se to godinama pokušava diljem RH.“

Kontakt:
Marko Košak, voditelj programa Održivo gospodarenje otpadom, Zelena akcija, 099/2725226, marko@zelena-akcija.hr
Branka Genzić-Horvat, predsjednica udruge UZOR, 099/2846998, branka.genzic-horvat@psp.hr



Post je objavljen 26.10.2017. u 07:56 sati.