Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

USTROJAVANJE PRIČUVNIH PUKOVNIJA ORUŽANIH SNAGA RH



DOPUŠTEN JE PRIGOVOR SAVJESTI – ČLANOM ZAKONA O OBRANI

Prema priopćenju objavljenom na web stranici Ministarstva obrane RH 24. 10. 2017., započelo je slanje poziva vojnicima, dočasnicima i časnicima koji su odslužili vojni rok ili su bili na dragovoljnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi, te imaju vojno stručnu specijalnost i do 55 godina starosti, a radi ažuriranja pričuvnih postrojbi Oružanih snaga RH u okviru obuke i osposobljavanja te popune šest pješačkih pukovnija. Tijekom 2017. godine predviđeno je cjelovito ustrojavanje šest pješačkih pukovnija Oružanih snaga RH: 1. pješačke pukovnije Zagreb, 2. pješačke pukovnije Osijek, 3. pješačke pukovnije Karlovac, 4. pješačke pukovnije Pula, 5. pješačka pukovnije Split i 6. pješačke pukovnije Dubrovnik.
Da bi se izvršila popuna, pozvano će biti oko 18 000 pričuvnika, kako bi se odabralo oko 9000 razvrstanih pričuvnika. Pričuvna komponenta Oružanih snaga RH ima zadaću, zajedno s djelatnim sastavom, sudjelovati u obrani teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske. Time će doprinositi međunarodnoj sigurnosti i biti će potpora civilnim institucijama u sklopu zaštite i spašavanja u slučaju meteoroloških katastrofa – potresa i poplava - , protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr.
Tijekom listopada i studenog 2017. godine planirana je obuka zapovjednog kadara na području Zagreba i Splita.
Također, još ove godine planirana je vojna vježba 1. pješačke satnije i dijela ključnog osoblja zapovjednog kadra te dijela pričuvnika iz 2. pješačke pukovnije Osijek..
Obuka ili vježba koja traje dulje od tri dana može se odgoditi zbog neodgodivih potreba službe ako to zatraži tijelo državne uprave, lokalne i područne samouprave ili pravna osoba kod koje je pričuvnik zaposlen.

ZAPOSLENI PRIČUVNICI

Pričuvnici koji su zaposleni, a pozvani su zbog izvršenja vojne obveze zadržavaju prava iz radnog odnosa, što je regulirano Zakonom o radu. Pričuvnik koji je primio poziv na osposobljavanje ili vježbu dužan je obavijestiti svog poslodavca da ga u razdoblju navedenom u pozivu neće biti na radnom mjestu. Po završetku osposobljavanja ili vježbe pričuvnik će dobiti potvrdu kojom će opravdati svoj izostanak s posla. Poslodavac ostvaruje pravo na troškove naknade plaće i drugih materijalnih prava pričuvnika koji su pozvani radi izvršavanja vojne obveze, koje nadoknađuje Ministarstvo obrane. Navedenu naknadu poslodavac ostvaruje na pisani zahtjev, u kojem navodi iznos koji potražuje te IBAN na koji se treba izvršiti isplata naknade, a dostavlja ga na adresu: Ministarstvo obrane RH, Sektor za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima, Stančićeva 6, 10000 Zagreb.

Pričuvnici koji ostvaruju pravo na mirovinu ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti, također tijekom izvršavanja vojne obveze zadržavaju sva svoja prava. Pričuvnici za vrijeme služenja u pričuvnom sastavu ostvaruju novčanu naknadu u iznosu od 150 kuna po danu, sukladno Odluci ministra obrane, a temeljem Pravilnika o načinu vođenja evidencije vojnih obveznika i izvršenju vojne obveze.
Osobama koje zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja nisu pripravne sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Oružanim snagama dopušten je prigovor savjesti, što je definirano člankom 24. Zakona o obrani (Narodne novine 73/13, 75/15 i 27/16.). Vojnom obvezniku koji se pozove na prigovor savjesti može se odobriti civilna služba a obveza sudjelovanja u civilnoj službi uređena je Zakonom o civilnoj službi („Narodne novine“ br. 25/03).
Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osnovalo je Povjerenstvo za civilnu službu, koje će razmatrati zahtjeve za prigovor savjesti. Važno je istaknuti da niti jedan razvrstani pričuvnik koji je prilikom odaziva na poziv podnio zahtjev za prigovor savjesti nije više uziman u obzir za popunu pričuvnih postrojbi OS RH.

Ustrojavanje pričuvnih pukovnija Oružanih snaga RH započeto je 2014. godine, od kada nadležni područni odsjeci za poslove obrane kontinuirano rade ažuriranje podataka i odabir razvrstanih pričuvnika za popunu pričuvnih postrojbi, priopćavanje rasporeda te pozivanje razvrstanih pričuvnika na postrojavanje i osposobljavanje temeljem potreba Oružanih snaga RH. Obuka ili vježba koja traje dulje od tri dana može se odgoditi zbog neodgodivih potreba službe ako to zatraži tijelo državne uprave, lokalne i područne samouprave ili pravna osoba kod koje je pričuvnik zaposlen.



Post je objavljen 24.10.2017. u 23:04 sati.