Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teutinaljubav

Marketing

Supertajfun Lan i Tsunami


Nedavno sam pod jednom fotografijom na flickru, koja pokazuje kuću na koju je Uragan Irma srušio stablo napisao: Nema problema. Mr Trump nemora brinuti. Priroda će se sama pobrinuti i uzvratiti na način kako ona to zna! Na upit vlasnika fotke morao sam pojasniti na šta sam mislio pod time pak odgovorih: Americi je trebalo 24 godine, od protokola iz Kyota, da im dođe do pameti da treba pristupiti međunarodnoj zajednici u borbi protiv klimatskih promjena. Pristupili su prošle godine Pariškom sporazumu. Čim je došao na vlast Trump je odmah potpisao odricanje od sporazuma. Amerike se to ne tiče, njima je bitna zarada.

Iskreno rečeno, kada vidim sve te suše, poplave, požare, tornada i ostale nepogode koje ih pogađaju uvijek kažem: Neka, neka, još im nije dovoljno. Valjda će jednom doči pameti, samo što tada može biti prekasno za sve nas.

Sigurno se pitate: čemu ovakav uvod? Pa jednostavno zbog toga što nam je bitno šta se dešava u Americi, kao da ostatak svijeta ne postoji, kao da nisu i svi drugi jednako važni. Ako se ponešto i kaže, to je tek kratka vjest da se skine s kurca kako to naš narod lijepo kaže.

Ovog je vikenda Japan bio pod udarom supertajfuna Lan. Svom snagom tajfun je pogodio največi otok Honshu. Vjetrovi preko 160km/sat a u tri je dana u Wakayama Prefekturi, jugozapadno od Tokya palo 894mm kiše. Bila je naređena evakuacija više od 200 000 stanovnika a preko 2 000 000 je pozvano da se pripreme za evakuaciju.

Kako je lako stvari izvrnuti naopačke. Trebali bi žaliti amere koji čine sve da unište sredinu u kojoj svi skupa živimo, a nije spomena vrijedno spomenuti Japance koji se klanjaju svakoj travki, kojima je priroda svetinja, koji najviše čine da ju sačuvaju.





Tražeči video koji bih priložio ovom tekstu, naišao sam na video o poznatom tsunamiju. U videu su svjedočanstva preživjelih i njihovi snimci. Obično dugi video gledam na preskoke, no kada sam počeo gledati ovaj video, bio sam čitavo vrijeme uz ljude. Skupa sa njima proživljavao sam sve strahote toga dana. Od srca preporučam vaše strpljenje. Vjerujte da će vam biti žao što video nije i duži. Ostati će tuga i nevjerica da je tako nešto moguće.







Post je objavljen 24.10.2017. u 14:30 sati.