Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vladkrvoglad

Marketing

Stara kuca pod Ljubisem

Danas sam morao da pripremim fotke za jednu novu (staru ) tehniku: "Karbonski" otisak ("carbon print"), a vidim da je na hrvatskoj wikipediji prevedeno kao "Pigmentni tisak". Cinjenica jeste da je najcesce koristena boja bila crni pigment, ali je moguce upotrebiti i bilo koji drugi pigment, pa cak i kombinovati vise boja da bi se dobio kolor otisak (fotka).
Ovo je stara tehnika devetnaestog veka i meni je posebno zanimljiva jer moze dati refljef, pogotovo u tamnim delovima snimke. Zato sam i birao takvu fotku, te je u prevodu na crno-belo ucinio pomalo ... ugljenisanom! :)))
Dakle, fotke za tu tehniku su namerno prilicno tamne....

Posto sam fotku zavrsio, brzo sam je prilagodio i za internet, tako da se lako otvara, a ipak ima prilicno detalja i moze se povecati. Ovo, naravno, da bih je brzo objavio na blogu, kao post!

U svakom slucaju, tema je sa Zlatibora, kuca je kraj puta za selo Ljubis, jos u dosta dobrom stanju - samo je krov obnovljen crepom umesto tradicionalne sindre.



Posto sam ovo uradio, shvatio sam da imam jos nekoliko pripremljenih za ovu tehniku (neke sam i odstampao, ali nemam sad vremena da ih fotografisem pod specijalnim okolnostima da se vidi reljefnost)

Evo zato jos par fotki:

Pcelari


Trava uvece


Kocije u Muzeju starog sela



.

Post je objavljen 15.10.2017. u 18:56 sati.