Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Pretorijanci

Medjay – rendžeri drevnog Egipta

Danas će Athumanunh biti u društvu s tajnovitim i opasnim ratnicima drevne Nubije, točnije nomadskim pustinjskim ratnicima Medugama. Athumanunhovo lutanje u potragama za drevnim gardistima vremenski pada u drevno doba 16. stoljeća p. K., a zemljopisno na područje današnjeg sjeverno-sjeveroistočnog Sudana.

Dakle, to je fantastično i tajnovito vrijeme Nubijskog carstva, južnog susjeda moćnog drevnog Egipta, a dijelove koje je to Nubijsko carstvo obuhvaćalo Athumanunh raspoznaje kao: Wawat, Kush, Punt, Temeh, Yam i Medja.

Egipatska riječ Meday u hijeroglifskom zapisu ispisana je kao 'mDA y', pa bi je Athumanunh morao pročitati kao 'MDAI', no stari lukavac Athumanunh poznaje hijeroglifski način pisanja pa će jednostavno između hijeroglifskih oznaka ubaciti potrebne skrivene samoglasnike i suglasnike i to će onda biti MeDjAY što pak točno označava Međaja ili Medugu.

Tako su Medjay spretni pustinjski tragači i izvidnici, opasni faraonovi zaštitnici, drevni rendžeri (graničari), ali i elitni gardisti (čuvari) faraona, njegove obitelji, palače i grobnice.

Ekranizirani prikaz drevnih i fantastičnih 'Medjaya' prikazao je filmski režiser Stephen Sommers u filmu 'Povratak mumije' (2001.), a video-isječak dolje je postavio i Athumanunh. Iako drevni Medjyi sigurno nisu tako izgledali hrabrost kojom se bore protiv zlih Anubisa ipak ih je morala krasiti kao elitne faraonove zaštitnike toga doba.




Post je objavljen 13.10.2017. u 21:09 sati.