Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Nasilje španjolske policije

Policijska akcija suzbijanja referenduma o nezavisnosti Katalonije, prema slikama i video-klipovima koje se može naći u novinskim izvještajima i na društvenim mrežama, rezultirala je popriličnom količinom upotrebe sile, čak i protiv onih koji su pružali tzv. pasivni otpor.

Snimke žestokog policijskog nasilja obilaze svijet, više od 700 ozlijeđenih

Inače, samo kao podsjetnik, u Španjolskoj je još uvijek snazi zakon koji, osim što zabranjuje javna okupljanja, jednako tako zabranjuje i snimanje policije! Pa se odmah postavlja pitanje, hoće li se sada, naknadno, svima koji su snimali policajce u akciji i to dijelili po društvenim mrežama i medijskim portalima, temeljem tog zakona "lupati" kazne zbog snimanja? Jer bi, prema "službenom objašnjenju" postojanja tog zakona, to snimanje i takve snimke kakti "ugrožavalo policajce", za razliku od pretjerane policijske upotrebe sile "u skladu s ovlastima" koja je iza sebe ostavila više od 700 ozlijeđenih građana (nasuprot šačice ozlijeđenih policajaca!).

The ten most repressive points of Spain's gag law

Inače, baš što se tiče snimanja policije, nedavno se kod nas jedan policijski sindikat bunio zbog snimanja policijskih službenika, pogotovo na deložacijama (a koje se često događaju, i čije snimke se može naći po netu, pretežno na profilu Živog Zida i njihovih aktivista, op.a.), koristeći se demagoškim bajkama kako su "takva snimanja poziv na napade na policajce". Vjerojatno kako bi pokušali progurati neki sličan restriktivni zakon, a kojim bi zapravo pokušali sami sebe štititi od eventualne odgovornosti i eventualnih sankcija ako negdje netko snimi protuzakonito policijsko postupanje ili prekomjernu upotrebu sile (po onome "ak nema snimke, nije se dogodilo", a ak snimka ipak postoji, kaznilo bi se snimatelja, a ne onoga tko je zloupotreijebio ovlasti).

Post je objavljen 04.10.2017. u 00:00 sati.