Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Pretorijanci

Pretorijanci – kohorta pretorijanaca

Dakle, latinska riječ 'praetorium' označavala je šator rimskog vojskovođe, zapovjednika legije, a ako bi je Athumanunh direktno prevodio mogla bi označavati i dvor (dvorac) odnosno stan vojskovođe (vojnog zapovjednika). Nikako se ovdje ne bi trebalo pomiješati s 'Domom zapovjedništva' koji u današnjim modernim vojskama predstavljaju postrojbe koje opslužuju viša taktička (operativna) zapovjedništva.

Pretorijanci su zapravo osobna straža visokog zapovjednika. Doista, to su elitni ratnici (vojnici) koji prate najvišeg zapovjednika, a svoje korijene vuku iz rimske vojske u doba Rimskog carstva. Rimska pretorijanska kohorta ustrojena je od šest centurija (satnija) koje prate i čuvaju rimskog cara kako u vojnim pohodima, tako i u miru, a nerijetko oni znaju i održavati vojnički red i stegu među rimskim legijama (nešto poput vojne policije).

Pretorijanci uvijek podižu svoj poseban tabor i konačište iz kojeg osiguravaju šator ili dvor cara (zapovjednika). To je izuzetno dobro organizirana vojna postrojba, besprijekorno uvježbana koju odlikuje i krasi izuzetna vojna stega i red, pa su poradi toga pretorijanci posebno privilegirani.

Naime, oni služe 16 godina (za razliku od legionara koji to rada za 20 godina) i primaju tri puta veću naknadu (plaću) za svoje vojno služenje. Godinama je njihova politička moć i utjecaj rasla te su uskoro postali vrlo opasni i po samoga cara (poslodavatelja) jer nerijetko oni bi bili ti koji su odlučivali o postavljanju i rušenju rimskog cara.

Tu svoju moć pretorijanci su zadržali do cara Hadrijana, Lucije Sever postupno smanjuje moć pretorijanaca na način da se oni novače od neitalskih (prvenstveno Sirijskih) ratnika koji nemaju interes za političkom moći u Rimu. Konstantin Veliki pak potpuno raspušta pretorijance i umjesto njih uvodi paladine.




Post je objavljen 01.10.2017. u 14:52 sati.