,nepoznatizagreb.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Šetnja "Mapiranja Trešnjevke": Od najstarije do najnovije Trešnjevke

Eto me opet nakon desetak dana izbivanja iz grada, bjeh sa obitelji u Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj, i sigurno ćete kroz postove slijedećih dana i tjedana vidjeti i poneku fotku s puta uz postove u kojima ću uspoređivati neke detalje života u Ostravi, Krakowu i Liptovskom Mikulašu sa našim zagrebačkim ... no, danas je na tapetu jedna druga tema! wink

Naime, preksutra, u petak, 29.09.2017., počinje nova sezona aktivnosti projekta "Mapiranje Trešnjevke" (cjelokupni program pogledajte OVDJE), u 17h se nalazimo na Trešnjevačkom placu, kod cvjećarnica, i krećemo na šetnju "Od najstarije do najnovije Trešnjevke". Neću vam dati sve detalje šetnje, neka nešto ostane i tajna wink, no posve sigurno ćemo proći dijelom Ozaljske ulice i pokušati se svi zajedno prisjetiti promjena lokala (trgovina, obrta, gostionica ...) uz nju, a isto tako ćemo posve sigurno proći dijelom omeđenim Ozaljskom, Nehajskom, Zagrebačkom avenijom i Selskom cestom. To je gusto izgrađen kvart koji je uglavnom nastao tokom 30-ih godina i do danas nije pretrpio velike promjene (osim gradnjom novih zgrada uz Nehajsku i potom uz Ozaljsku).

No, ono što nije tako vidljivo je da je kompleks pravilno izgrađenih kućica između Kraljevičke i Crikveničke ulice nastao posljednji, tek iza Drugog svjetskog rata. Zapravo, Crikvenička je najnovija ulica u tom kvartu te danas ujedno i najprometnija kao jedina koja direktno spaja Selsku cestu i Nehajsku.

Zanimljivo je uočiti i druge male promjene - Severinska isprva nije dosezala Selsku cestu, Drivenička nije bila spojena u polukrug, dok su proširenjem Zagrebačke avenije u 70-ima i izgradnjom nadvožnjaka kod Selske spoj sa SElskom izgubile Slunjska, Drežnička i Blagajska.

Eto, dođite na šetnju ako možete, vjerujem da će biti zanimljivo!Isječak karte iz 1930.


Isječak karte iz 1934.Crikveničke ulice još nema, na njenom je mjestu praznina.


Isječak karte iz 1945., također s prazninom na tom mjestu.


Isječak karte iz 1947., vidi se uglavnom današnji raster ulica.


Suvremeno stanje preneseno iz plana grada iz 90-ih.


Post je objavljen 27.09.2017. u 09:22 sati.