Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

VISINA MINIMALNE PLAĆE UTJEČE NA OPĆU POLITIKU PLAĆA


KROZ ČETIRI GODINE MINIMALNA PLAĆA U RH
NIJE NARASLA NI 50 EURA !


U nizu informacija koje svakodnevno mediji emitiraju najmanje je onih vijesti koje se odnose na financijsko poboljšanje života građana. Jedna rijetka dobra vijest postala je poznata javnosti 19. rujna kada je dr.Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova najavio da će od 1. siječnja 2018. policajci, čiji je svakodnevni posao na ulici, imati plaću ne manju od 5 000 kuna, a što se odnosi na ukupno 5 883 policajaca u RH.
Da li je ta najava povećanja plaća za policajce i najava veće minimalne plaće za 2018.?Minimalna plaća je najniži mjesećni iznos bruto plaće koji pripada radniku, bez obzira na stručnu spremu, za puno radno vrijeme - za 8 sati rada, a prema Zakonu o radu, prevedeno to znaći za 160 sati rada mjesečno.To možda i ne treba dovoditi u vezu, jer svakodnevni policijski posao na ulici je takve naravi da bi tim djelatnicima u policiji osnovica za plaću trebala biti i veća od 5.315,24 kuna bruto , kolika je osnovica za plaće u javnim službama koje je Vlada povećala usred ljeta i isplaćuju su već od mjeseca kolovoza 2017. godine.
Do kraja kalendarske godine 2017. Vlada će u razgovoru s poslodavcima odrediti visinu minimalne plaće za 2018. godinu. S poslodavcima treba razgovarati i čuti njihovo mišljenje, ali ne treba ih doslovno slušati, jer njih mnogo više interesira kolika će biti njihova dobit u fiskalnoj godini, nego kako će iznositi minimalna bruto plaća njihovih zaposlenika za 2018. godinu.
Da podsjetim bruto minimalna plaća za 2017. godinu iznosi 3.276,00 kuna – u neto iznosu je to 2. 620,80 kuna. Za 2016. godinu bruto minimalna plaća iznosila je 3.120,00 kuna, za 2015. godinu 3.029,55 kuna, a za 2014. godinu minimalna plaća iznosila je 3.017,61 kuna bruto.
Kroz četiri godine minimalna plaća, koju prima više od 70.000 zaposlenih u RH nije narasla niti 350 kuna, točnije niti 50 eura. Minimalna plaća je osnovica za plaće sezonskim radnicima u turizmu posebno onima koji se zaposle preko Agencija za privremeno zapošljavanje. Visina minimaln plaće utječe na opću politiku plaća u tvrtki, to je odavno poznato, tako da je najniži koeficijent i obično iznos minimalne plaće, a ostale plaće se izvode iz njega. Kako raste minimalna plaća, tako rastu i ostale plaće.


Evo primjera iz turističke sezone 2017. Agencija za privremeno zapošljavanje u Ugovoru o radu na određeno vrijeme za posao hotelske sobarice ima osnovicu za plaću upravo minimalnu plaću. Zaokružena je na 3300 kuna, za 160 sati mjesečno. Za 256 odrađenih sati, prema ovom ugovoru isplaćeno je 4.300 kuna za 30 odrađenih dana među kojima su bila dva državna praznika i pet nedjelja. Ako se računa da je sve iznad 160 sati prekovremeni rad, onda je tu u 4.300 isplaćenih kuna i 96 prekovremenih sati.

KAKO S MINIMALNOM PLAĆOM - NAPREDOVATI?

Jasno je da se plaće svih koji rade mogu podizati u skladu s realnim mogućnostima rasta hrvatskog gospodarstva .No ako je gospodarstvo na godišnjoj razini poraslo za 2,5%, a izvoz narastao za više od 3% u odnosu na prošlu godinu – sigurno ima prostora za povećanje minimalne plaće bar za 750 – 1.000 kuna. Nakon četiri godine to bi bilo realno i poželjno.
Visina minimalne plaće za one koji je primaju nije razmjerna životnim potrebama – to je sasvim sigurno . No što ako se netko, tko radi za minimalnu plaću, želi sebi ili bližnjemu u obitelji priuštiti nešto za bolje liječenje, za bolje obrazovanje? Naprimjer kako može osoba koja ima minimalnu plaću položiti vozački ispit i doći do vozačke dozvole koja bez liječničkog pregleda i bez završnog ispita stoji 7 000 kuna? Kako pomoći starom roditelju, posebno ako je bolestan? Jedan vid riješenja je i smještanjem u starački dom, bar na oporavak. Ali starački dom mjesečno stoji za nepokretne 4. 000 kuna, a za polupokretne 3.500 kuna ! Kako s plaćom od koje se teško može izdvajati za bilo što može upisati prekvalipikacija zanimanja u program za obrazovanje odraslih u nekom od Pučkih učilišta kakva postoje u mnogim hrvatskim gradovima? Pučka učilišta imaju verificirane programe za osposobljavanje i usavršavanje odraslih koji se upisuju u e radnu knjižicu, ali stoje od 3.800 do 10 .000 kuna plativo od dvije do četiri rate. To je dostupno jako upornima i onima koji su spremni neko vrijeme živjeti asketski s nadom da će im prekvalifikacija i novo zanimanje donijeti bolji život u svakom pogledu. Onaj pak tko radi s ambicijom da bi izvanredno studirao studijska godina – dva semestra, stoje, ovisno o studiju, na Sveučilištu u Zagrebu od 6.000 do 10.000 kuna , s plaćanjem na početku semestra.
MARGARETA ZOUHAR ZEC



Post je objavljen 25.09.2017. u 13:38 sati.