Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Buzeština i ĆićarijaSjećanje na planinarenje po Istarskom planinarskom putu (IPP), ovaj put uglavnom po Ćićariji i dijelu Buzeštine, koje još nisam prikazao. O Ćićariji na Wikipedia piše ovako:

Ćićarija je vapnenački vijenac na sjeveru Istre. Od ostatka Istre izdvaja se većom nadmorskom visinom i hladnijom klimom. Ćićarija je slabo naseljena i dijeli se na manji slovenski i veći hrvatski dio. Priroda je tu izuzetno očuvana. Najviši vrh je Veliki Planik (1272 m). Zadnjih godina sve je veće zanimanje za pokretanje parka prirode u vidu očuvanja prirodne baštine. Veća naselja na Ćićariji su Vodice i Lanišće, a neka od manjih su Mali i Veli Brgud, Male i Vele Mune, Jelovice, Dane, Rašpor, Brgudac idr. Ova je oblast dobila ime po Istro-Rumunima koje nazivaju Ćićima.

Jedan dio Ćićarije spada u park prirode Učka.

Ovdje sam na kontrolnoj točki IPP-a koja se zove Buzet, ali se ne nalazi u Buzetu nego nedaleko mjesta Veliki Mlun na brdu dosta iznad Buzeta i doline Mirne. Usput smo pronašli jednu malu domaću konobu gdje smo kušali dobru malvaziju, muškat i teran, ali nismo mogli ponesti više od litre svaki.


Naravno da to nije razlog za ne posjetiti i gradić Buzet na brdu, a o njemu je @stara teta dosta toga prikazala na svom blogu, a obzirom na vožnju po jako strmoj cesti po gradu nisam stigao ni snimiti prave fotke jer sam morao paziti na vožnju (inače, vožnja po Monte Carlu je skoro ništa prema vožnji po starom Buzetu, ako mi ne vjerujete provjerite).

Krećemo prema Ćićariji i mjestima Račja Vas, Brest i Brgudac gdje na mjestima pronalazimo i u drugoj polovici srpnja zrele trešnje, kojih već dugo nema u krajevima uz more.


Kako kažu, mjesto Brgudac je smješteno u srcu Ćićarije na 747 m nadmorske visine (podno hrpta što ga čine Brajkov vrh 1092m i Korita) i najviše je stalno naselje na području Istarske županije.

Za manje od ure se od Brgudca može doći do planinarskog doma Korita, koji se tako zove zbog obližnjih napravljenih korita kroz koje protječe voda od izvora, nekad važna za napajanje stoke, a i usred ljeta pitke vode ima i u mjestu Brgudac i na ovim koritima.

Putokaz odmah iznad Brgudca na stazi za Korita.Korita i Brajkov Vrh iznad na kojeg smo se usput popeli.


Bilo je putem raznih kukaca, ovdje je bubmar na cvatu sikavice (od koje se radi lijek za jetru).Lijepo napravljena korita u drvu kroz koje protjeće pitka voda, a ispod njih se ponekad nalazi malo jezerce.


Planinarski dom Korita (U kući vikendom dežuraju članovi PD-a Glas Istre iz Pule).

Fotke za povećati dvoklikom:
Pogled sa jednog od ćićarijskih vrhova (Orljak, Gomila...) na Učku i djelić bespuća Ćićarije.


A što ćemo pojesti u nekoj taverni u Istri nego nešto slično ovome; nisam ovo snimio ali sam vidio na više portala, najsličnija mi fotka na ovom : domacica.com.hr.
To su domaći fuži sa tartufatom.

Post je objavljen 25.09.2017. u 01:11 sati.