Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anita-martinac

Marketing

21.6.2017. DRAČEVO

MUNJOM OD GABELE u Dračevu završena dvodnevna manifestacija DANI HERCEGOVAČKOG USTANKA 2017
U ponedjeljak, 19.06, nastavljena je dvodnevna manifestacija DANI HERCEGOVAČKOG USTANKA 2017 u organizaciji naše Udruge,koju se održava u spomen na Hercegovački ustanak 1875.-1878. , najvažniji povijesni događaj u 19. stoljeću za Hrvate u Bosni i Hercegovini, koji je započeo u našem Dračevu, davnog 19. lipnja, 1875.- e godine.
Drugi dan manifestacije započeo je u 18h kada je u župnoj crkvi u Dračevu održana sveta misa za žrtve Hercegovačkog ustanka 1875.-1878. koju je predvodio župnik don Vinko Raguž. Don Vinko je izrazio žaljenje što ovaj događaj, kao i spomen na sve žrtve ustanka još uvijek ne dobiva odgovarajući značaj među hrvatskim stanovništvom ovih krajeva.
Nakon svete mise, od 19h program je nastavljen na Rt-u Kula, nacionalnom kulturnom spomeniku u Dračevu, gdje je nakon uvodnog izlaganja voditelja programa Ante Bendera, o značenju Hercegovačkog ustanka započela pjesnička večer Munja od Gabele.
Po istoimenoj pjesmi Augusta Šenoe objavljenoj u Vijencu 1875. godine ( u kojoj je opjevao početak Ustanka ), naziv nosi pjesnička večer koja okuplja najbolje hercegovačke pjesnikinje i pjesnike.
Imali smo prilike poslušati : Marija Kneževića, Anitu Martinac, Anu Soldo, Stanka Krnjića, Ljubu Krmeka, Jozu Jakišu, Dušana Musu, Peru Pavlovića, Marinu Kljajo – Radić, Ivu Raguža, Dragana Ivankovića i fra Miljenka Stojića.
Uz mile zvuke pjesama u izvođenju ženske pjevačke skupine HKUD-a Zora – Gorica Struge, uslijedila je kratka pauza tijekom koje je donesena odluka o pobjedniku. Žiriju kojeg su činili članovi Udruge Hercegovac najviše se dopala izvedba Ljube Krmeka, koji je dobio pjesničku nagradu – skulpturu Kula, djelo akademskog kipara Stjepana Skoke, a koju mu je uručio dr. Smiljan Vidić, načelnik Općine Čapljina.
U nastavku programa usljedilo je obilježavanje pete godišnjice rada Udruge mladih sela Dračevo „Hercegovac“ , gdje su uručene prigodne zahvalnice prijateljima Udruge, koji su kroz ovih pet godina nesebično potpomagali rad Udruge.
Na kraju programa svi prisutni su imali prilike uživati u specijalitetu neretvanskog kraja, brudetu kojeg su pripremili članovi Udruge Hercegovac, čime smo završili ovogodišnju manifestaciju DANI HERCEGOVAČKOG USTANKA 2017 .
Organizator se zahvaljuje svima koji su na bilo koji način doprinijeli održavanju ove manifestacije, sponzorima : svadbenom salonu Dalmata- Gabela Polje,pogrebnom poduzeću Dugandžić, te generalnom pokrovitelju – uredu načelnika Općine Čapljine, dr. Smiljanu Vidiću.Post je objavljen 21.06.2017. u 23:09 sati.