Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/oslobodjenjemiljevaca

Marketing

Tragično okončan život još jednog hrvatskog heroja Domovinskog rata

Ovogodišnje obilježavanje 22. obljetnice oslobođenja Miljevaca proteklo je u sjeni tragičnog događaja koji se zbio dan uoči same obljetnice

JERE ĐIDARA pok. Ivana, 58-godišnji suprug i otac troje djece, te istaknuti pripadnik 142. drniške brigade HV-a s kojom je prošao cijeli ratni put, tragično je samoubojstvom iz vatrenog oružja okončao život na svojoj djedovini u selu Velušić kod Drniša.

Tragičnom događaju predhodio je njegov iznenadni nestanak sredinom subote, te ostavljena dva oproštajna pisma što je obitelj nagnalo da slučaj prijave policiji koja se potom dala u intenzivnu potragu koja je okončana danas nešto prije podneva, kada su pripadnici Interventne jedinice MUP-a RH, braniteljevo beživotno tijelo pronašli nekoliko stotina metara udaljeno od stare obiteljske kuće u Velušiću.

Drnišani nažalost stradalog branitelja pamte kao iznimno radišnog, vrijednog i obitelji privrženu i samozatajnu osobu dok njegovi kolege branitelji ističu iznimnu hrabrost, odgovornost i kolegijalnost koja ga je krasila tijekom Domovinskog rata.
Pamte ga također po dobru i poštivanju ratnih pravila i tadašnji pripadnici neprijateljskih postrojbi, poglavito jedan pripadnik kojega je pokojni Đidara nakon što se uvukao u njihove redove, zarobio i priveo hrvatskim istražiteljima uz izričit zahtjev da se prema njemu kao ratnom zarobljeniku poštivaju odredbe ženevske konvencije.

Inače, stradali branitelj Đidara bio je umirovljenik s nekih tri tisuće kuna s kojima je skrbio za obitelj, troje djece i suprugu koja je tri puta obavila teške operacije srca.

Suicid, vjerojatno motiviran teškim socijalnim prilikama, počinio je dan uoči obljetnice velebne Miljevačke bitke, prve velike oslobodilačke akcije HV-a i MUP-a u Domovinskom ratu i tadašnjem srazu s 9. kninskim korpusom, pri čemu je Đidara osobnim učešćem i hrabrošću dao svoj iznimni doprinos u porazu agresorske vojske.

Neka mu je vječna slava i hvala, počivao u hrvatskoj grudi u miru Božjem!


Zapovjednik voda "Mambe", pok. Jere Đidara sa suborcima tijekom operacije "Ljeto '95." na grahovskom bojištu



Post je objavljen 22.06.2014. u 17:10 sati.