Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teutinaljubav

Marketing

Mikoshi


Svaka ulica Asakuse ima svoje božanstvo Kami koje za vrijeme festivala simbolički nose do glavnog hrama Sensoji u portabl hramovima Mikoshi.
"Shinto bogovi" se zovu kami. Oni su sveti duhovi koji imaju oblik stvari i pojmova bitnih za život, kao što su vjetar, kiša, planine, šume, rijeke i plodnost. Ljudi postaju Kami kad umru i cijenjeni su od strane njihovih obitelji kao kami predci. Kami izvanrednih ljudi, čak su sadržani u nekim svetištima. Božica Sunca Amaterasu smatra smatra se najvažnijom Shinto kami.
Shinto svetišta, Shinto shrines, su bogomolje i domovi kami. Većina svetišta slave fešte (Matsuri) redovito kako bi pokazali Kami vanjskom svijetu. Nošenjem i pokazivanjem Mikoshia ulicama Asakuse, oni zazivaju sreću za svoju ulicu i sve njene stanovnike. Ne mole, ne klanjaju se ... jednostavno slave.
Sanja Matsuri jedna je od najvećih fešta u Tokyu a slavi se tri dana, trečeg vikenda u svibnju.
Znam da sam već pisao o ovoj fešti, ali ni filmovi ni gomila teksta nebi bili dovoljni da se opiše doživljaj. Umjesto gomile riječi, slikom dočaravam svoje viđenje Sanje Matsuri. Umjesto mobitelom ili tabletom ove su fotke učinjene fotićem i zato znatno kvalitetnije od prije objavljenih.

Poseban sam naglasak stavio upravo na ljepotu Mikoshi-a. Sljedbenici shintoizma vjeruju da mikoshi služi transportu božanstava dok ih nose iz privremenog hrama (koji u ovom slučaju ima svaka ulica u Asakusi) do glavnog hrama ( u ovom slučaju do Sensiji hrama) za vrijeme festivala.
Može se vidjeti da se na svakom Mikoshiu nalaze konopi sa cik-cak upletenim bijelim papiričima. To je Shimenawa, Konop upleten od rižine slame. Označava nešto sveto i može se nači na Torii vratima, oko svetog drveća i kamenja itd.
Uže slično shimenawi nosi i yokozuna, najviši rangirani sumo hrvač, tijekom ritualnih ceremonija.



Sanja Matsuri, Asakusa, Tokyo



Mikoshi, Sanja Matsuri, Asakusa, Tokyo



Mikoshi, Sanja Matsuri, Asakusa, Tokyo



Mikoshi, Sanja Matsuri, Asakusa, Tokyo, 2017



Mikoshi, Sanja Matsuri, Asakusa, Tokyo



Mikoshi, Sanja Matsuri festival on the streets of Asakusa, Tokyo



Sanja Matsuri, Asakusa, Tokyo






Post je objavljen 16.09.2017. u 21:19 sati.