Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Kraj sage o "majmunskim selfijima"

Prije nekoliko godina, točnije 2011. godine, dogodilo se da je jedan majmun uzeo u ruke kameru fotografa Davida Slatera, i pri tome okinuo nekoliko "selfija". Slike su se "Viralno" prošilire internetom, no ubrzo nakon toga se potegnulo i pitanje tko je zapravo vlasnik autorskih prava na te fotograrije. Je li to fotograf čija je oprema, ili bi prava tebao imati majmun s obzirom da je on bio taj koji je zapravo okinuo okidač. Neki su čak smatrali da bi slika trebala potpasti pod javnu domenu.

Čitava stvar je 2015. godine završila na sudu zbog organizacije PETA, koja je podigla tužbu u ime majmuna i tražila da se autorska prava dodijele majmunu, no sud je presudio kako živoinje ne mogu imati autorska prava. Međutim, PETA nije odustala od daljnjeg povlačenja po sudovima, što je kraju dovelo do toga da se Slater našao u teškoj financijskoj situaciji.

Na kraju je Slater pristao na to da se 25% od eventualne zarade koju bi u budućnosti generirale te fotografije uplati na račun udruga koje brinu o majmunu.

Photographer Settles ‘Monkey Selfie’ Copyright Lawsuit

Post je objavljen 13.09.2017. u 00:00 sati.