Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alenzoric

Marketing

Ambicija je bolest


"Rečeno vam je - od strane roditelja, učitelja, svećenika, takozvanih dobronamjernika - da morate postati posebni, važni, moćni...
Ambicija je ljestvica, uvijek je netko ispred vas. To je natjecanje. Vaš um je stalno usredotočen na načine i sredstva, bilo prava ili kriva, kako će se popeti više od ostalih. Ako ste dovoljno lukavi, možda ćete i uspjeti, ali je uspjeh u svijetu ambicije najveći promašaj. Čovjek postane svjestan svog promašaja tek kad stigne na posljednju prečku ljestvice. Cijeli svoj život potratio je u nastojanju da bude viši od drugih, bolji od drugih, bogatiji od drugih. I njegova želja se ispunila.

Prokleti su oni koji su stigli do posljednjeg stadija svoje ambicije. Ambicija im je danonoćno bila san - a nije bilo lako, jer i svi drugi pokušavaju uspjeti. A kad stignete do posljednje prečke, veoma ste iznenađeni i šokirani jer dalje nemate kamo, a cijeli je vaš život bio samo natjecanje i borba. To nije obično natjecanje, to je klaonica: nije važno koliko ljudi ste uništili. Vaš pogled je bio usmjeren na buduće ispunjenje. Postigli ste cilj, ali ste propustili život. Niste imali vremena ni za što - niste propisno čak ni disali, ni smijali se, ni voljeli. Kakav ste to život proživjeli? Poput robota, stroja, a sad ste postigli željeni cilj i osjećate neizmjernu frustraciju jer u sebi nemate ničega.

No tek je nekolicina bila dovoljno hrabra reći kako je to strategija društva da vas drži što dalje od života. Cijelo društvo je protiv života, protiv ljubavi, protiv pjesama, protiv plesa. I drveće je sretnije, cvijeće je veselije. Oni osjetljivi gotovo mogu čuti propovijedi iz kamenja. No to nisu oni koji su išli prema nekom cilju, jer cilj je uvijek negdje u budućnosti. U međuvremenu se osjećate kukavno. Tko zna hoćete li uspjeti ili ne? Uložili ste cijeli život u taj uspjeh, ali i da imate sve bogatstvo ovoga svijeta, ne možete ga pojesti. Bogatstvo ne može nahraniti vaš život i vašu dušu. Naprotiv, ono je od vas napravilo bogatog prosjaka, okruženog novcem, dok se u samom središtu vašega bića nalazi jedino zdjelica za prošenje."

Osho (Govori nam o ljubavi, razmišljanja o 'Proroku' Kahlila Gibrana)


Ne miješati ambiciju u gore navednom smislu sa stvaranjem, razlika je dan i noć.



"There's a hole in my soul
You can see it in my face
It's a real big place"

Robbie Williams

Post je objavljen 09.09.2017. u 08:25 sati.