Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potok

Marketing

Vepric (prigodom blagdana Male Gospe)

Vepric je marijansko svetište u blizini grada Makarske.

Nastalo je 1908. godine po uzoru na pećinu Gospe Lurdske u Lourdesu. Osnovao ga je splitsko-makarski biskup Juraj Carić, koji je po svojoj želji u svetištu i pokopan. Svetište čine špilja s Gospinim kipom, kapela, oltar na otvorenom, postaje križnog puta i dr.

Čuvar i upravitelj svetišta u Vepricu bio je don Alojzije Bavčević,[1] a od 21. kolovoza 2014. don Mijo Šurlin.[2]
(Podaci iz Wikipedije)

Najveće slavlje u godini je 7. rujna, uoči samog blagdana Male Gospe, da se ne bi preklapalo sa centralnim slavljem u Solinu, koje je danas.

Donosim isječak članka sa portala Bitno-net:
Po kalendaru blagdan Male Gospe je uvijek 8. rujna. Zove se tako, budući da se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od “Velike Gospe”, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza.

Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.
...
Iako je Mala Gospa manji blagdan, nezapovjedan, vrlo je drag puku. Toga dana mnogi hodočaste u marijanska svetišta ili barem na misu u najbližu crkvu.

Mala Gospa donosi jesen pa se u puku kaže “Gospa Mala – jesen prava!” O Maloj Gospi se lastavice skupljaju za odlazak. U puku je riječ, da ih Marija odvodi u tople krajeve, kao što ih i vraća na proljetni marijanski blagdan Blagovijest (25. ožujka).
(Završetak navoda)

Marija je vrlo često ime a današnjem blagdanu bi odgovaralo MAJA ili MARICA.
Iako postoji poseban dan IME MARIJINO, 12. o.m., sigurno mnoge (i mnogi) slave danas imendan, pa im želim

SRETNO!!!

Post je objavljen 08.09.2017. u 09:50 sati.