Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nisaneldiablo

Marketing

Žička kartuzija

Žička kartuzija je nekadašnji kartuzijanski samostan koji leži u dolini Ivana Krstitelja, pored sela Žiče, u Općini Slovenske Konjice.
Prve samostanske građevine izgrađene su 1160. god.
U samostanu sa velikom crkvom sv. Ivana Krstitelja, živjeli su zaređeni monasi u vrlo strogim uvjetima.Osnivač samostana bio je štajerski graničarski grof Otakar III. Traungauer, sebi je zadao zadatak - da doseli francuske monahe iz njihove Grande Chartreuse (Velike kartuzije) i omogući im rad i život u Sloveniji.

Monasi su se pored religioznih bavili i svjetovnim zanimanjima, između ostalog opekarstvom, mlinarstvom, staklarstvom i brojnim drugim zanatima, koji su u to vrijeme bili unosni i nešto vrijedili a ponajviše im je od ruke išla - medicina i farmacija, - biljni lijekovi i ljekovite trave

Car Joseph II. dekretom je 1782 ukinio djelovanje brojnih crkvenih redova i njihovih samostana. Tadašnjih 15 monaha se razišlo po svijetu, pa je počeo propadati.
Nakon nekoliko dekada propadanja samostanske građevine kupio je 1828. knez Weriand von Windischgrätz.i koristio do kraja 2. svjetskog rata .
.Danas je Žička Kartuzija kulturno - povijesni spomenik i turistična atrakcija Slovenije.

izvor Wikipedija


Post je objavljen 21.08.2017. u 00:08 sati.