Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

De gustibus et coloribus...

...non est disputandum

O ukusima i bojama se ne raspravlja.

Fotografi se često znaju naći u društvu ljudi koji krenu u diskusiju oko toga da li fotografija nužno mora biti crno-bijela da bi bila umjetnička, odnosno zašto neki misle da je fotografija automatski "umjetnička" ako je crno bijela.

No takva diskusija je zapravo besmislena.

Je li neka fotografija umjetnička ili ne, ne ovisi uopće o tome je li fotografija u boji ili je crno-bijela. I crno-bijele fotografije mogu biti itekako bezvezne, jednako kao što i kolor fotografije mogu biti umjetničke. I obratno. A to hoće li neki (umjetnički) fotograf odabrati isključivo kolor, ili isključivo crno-bijelu fotografiju kao svoj izričaj, ili pak ovisno o prilici koristiti i jedno i drugo, stvar je njegovog osobnog izbora.

Jednako tako besmislene diskusije su i one na temu usporedbe tko je od dvojice fotografa "bolji fotograf", pogotovo kada se npr. ide uspoređivati dva fotografa koji ili snimaju različiti žanr fotografije, ili pak koriste različiti medij (film vs digitalija), ili ako jedan radi isključivo u boji, a drugi isključivo crno-bijelo... Takve su diskusije u otprilike poput uspoređivanja krušaka i jabuka.

Post je objavljen 23.09.2017. u 00:00 sati.