Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Saga o "dudama"

Nekoliko dana se u medijima povlačila "saga" (ili bolje rečeno - medijski cirkus) o tome kako je jedna žena bila prekršajno prijavljena zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana, konkretno zbog toga što je u vlastitom dvorištu bila u toplessu, odnosno skinula grudnjak i pokazala gole grudi. Naime, netko ju je vidio jer joj dvorište nije zaštićeno od pogleda pa je pozvao policiju.

Prijavili je policiji jer se u svom dvorištu kupala golih grudi

S jedne strane, odmah su se našli oni koji su negodovali zbog toga, pravdajući to time da se "nikoga ne tiče što ona (ili bilo tko drugi) radi na svome privatnom posjedu", jer da "ima pravo na privatnost".

S druge strane, nitko nije spomenuo to da se ova mogla, ako je baš morala biti u toplessu, u od pogleda nazaštićenom dvorištu, na neki način zakloniti od pogleda (npr. suncobranom, nekakvim paravanom ili sličnim) i na taj način si osigurati privatnost...

Naime, po istom tom principu mogli bi se pravdati npr. ljubavni parovi koji upražnjavaju spolni snošaj u vlastitome dvorištu (ili na vlastitom balkonu) koje nije ograđeno zaštićeno od pogleda izvana (s ceste ili drugih susjednih dvorišta).

Štoviše, da netko to snimi (a zapravo, čak i da samo gleda), odmah bi bio proglašen voajerom, a malotko bi uopće postavio pitanje ima li par možda kakve egzibicionističke porive?

No kako to obično vrlo licemjerno biva kod nas, da se kojim slučajem u vlastitom (od pogleda nezaštićenom) dvorištu do gola skinuo neki muškarac, i svima koji naiđu izložio pogledu svoje spolovilo, tada gotovo sigurno ne bi bilo onih koji bi za njega tvrdili da "ima pravo raditi u svome dvorištu što želi", već bi, ako bi bio kažnjen za isti prekršaj, svi to mahom odobravali, možda čak i protestirali da "to nije dovoljna kazna", a muškarca u najmanju ruku proglasili manijakom...

(Inače, čisto da ne bude zabune, u domaćem aktualnom Kaznenom zakonu, čl.144. koji se bavi slikovnim snimanjem je navedeno da privatnost postoji u stanu ili prostoru posebno zaštićenom od pogleda. Iako je dvorište možda privatno vlasništvo, ako nema neprozirnu ogradu koja sprečava da se vidi u dvorište, ispada da nije prostor zaštićen od pogleda, te da na njemu u tom slučaju zapravo nema privatnosti.)

Post je objavljen 16.08.2017. u 00:01 sati.