Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alenzoric

Marketing

Osho, zašto se bojim smrti?


Osho, zašto se toliko bojim smrti?

Chinmayo,

netko se boji smrti zato što je nesvjestan onoga što život jest. Ako znaš što je život, strah od smrti nestaje sam po sebi. To uopće nije pitanje smrti, to je pitanje života. Zato što ne znamo što život jest, bojimo se da će jednog dana završiti. Nismo čak ni živjeli. Kako možeš živjeti bez da znaš što je to? Nisi ni živjela, ni voljela; samo si se povlačila, vegetirala. A znaš da je jedno sigurno: smrt se bliži svakog dana, svakog trenutka, i otuda strah. Strah je prirodan, jer smrt će zatvoriti vrata zauvijek. I tebe će odvesti, bez da si ikad spoznala što je život. Imala si priliku, sjajnu priliku, i propustila si ju. Ti nastavljaš odlagati za sutra. Kažeš: "Sutra ću živjeti." A istovremeno, postoji strah: ti znaš, 'Sutra, tko zna? Sutra će možda doći smrt, i što onda?' Ti si odgodila život za sutra, a više nema sutra - i što sad? I onda nadolazi strah. A ti ne znaš kako živjeti upravo sada. Nitko ti nije rekao kako živjeti upravo sada.

Ali to je ta situacija: učitelji ne znaju, profesori ne znaju, svećenici ne znaju. Bez znanja, oni se stalno pretvaraju da znaju. A cijela se strategija sastoji u jednom jedinom triku: stalno odgađati. I cijela vaša religija sastoji se od laži! Budite iskreni, recite: "Ne znam, i ja tražim." Ne odgađajte za sutra.

Pitaš: Zašto se toliko bojim smrti?

Svatko se boji smrti, iz jednostavnog razloga što nismo još okusili život. Čovjek koji zna što je život, nikada se ne boji smrti; on pozdravlja smrt dobrodošlicom.

Pitaš: Zašto se toliko bojim smrti?

Zato što još ne živiš potpuno. Živi potpuno i strah od smrti će nestati. I nisi sama; svi su na istom brodu.


Osho ("Hodajući u Zenu, sjedeći u Zenu")


Post je objavljen 14.08.2017. u 07:01 sati.