Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/procitano

Marketing

Prirodno mladi

Roxy Dillon
Izdavač: Planetopija 2016.

Mehanizam protiv starenja: aktiviranje gena dugovječnosti
Koristi se za: produljenje životnog vijeka i povećanje energije
U glavnim ulogama: bobičasto voće, zeleni čaj, češnjak, ginseng, gotu kola.

Jedan od najistraživanijih sirtuina zove se SIRT1 (sirtuin 1). Njegove aktivatore, među ostalim namirnicama i biljkama, nalazimo u češnjaku, azijskom ginsengu i biljci Polygonum multiflorum.

Neke od tih tvari su EGCG ili epigalokatehin galat (koji se nalazi u zelenom čaju), kurkuma, sok od crvenog grožđa, kava, glog, ginko, hmelj, koromač, piskavica, ulje crvene palme te dodaci prehrani kao što su nikotinamid adenin dinukleotid (NAD), R-alfa lipoična kiselina, ubikvinol, koenzim Q10, vitamini, minerali i mnogi drugi spojevi koji mogu snažno utjecati na duljinu našeg života i mladolik izgled.

Zadebljavanje kože, jačanje mišića i povećanje elastina u stijenkama krvnih žila dovodi do znatnog poboljšanja. Ali kako to postići na prirodan način? Bioflavonoidi poput korice limuna i europske borovnice vrlo su korisni jer djeluju na staničnoj razini tako što jačaju stjenke krvnih žila. No kod mnogih osoba problemi s proširenim venama ne rješavaju samo bioflavonoidima, tom se problemu mora pristupiti na hormonskoj razini i to povećanjem elastina izravno u venama koristeći eterično ulje sjemenki kopra.

Biljka dioscorea villosa djeluje tako da podiže razine progesterona.

Ako uzmete azijski ginseng, a vaš krvni tlak je previsok, on će ga sniziti. Ako vam je krvni tlak prenizak, ginseng će ga povisiti. U svakom slučaju, krvni će se tlak normalizirati i vratiti unutar normalnog, zdravog raspona.

Jedan drugi lijek za snižavanje krvnog tlaka imat će učinak i dok ga uzimate i nakon što ste ga prestali uzimati. Riječ je o glogu. On čisti arterije, jača srčani mišić, pruža antioksidacijsku zaštitu te sprečava tijelo da skladišti masne naslage.

Ove namirnice stimuliraju puteve dugovječnosti aktiviranjem sirtuina: resveratrol (sok od crvenog grožđa, borovnice, brusnice, sok od šipka, kakaov prah, višnje), epigalokatehin 3-galat (zeleni čaj), kurkumin (kurkuma), kvercetin (luk posebno crveni, sok od jabuke), halkoni (koncentrat rajčice) fisetin (jagode).

Svaka od vaših stanica sadrži tvornicu koja proizvodi energiju, a naziva se mitohondrij. Optimalna mitohondrijska funkcija ključna je za dug život, energiju i mladenački izgled, a nesumnjivo je da resveratrol stimulira sirtuin koji utječe na starenje mitohondrija.

Epigalokatehin-3-galat EGCG, spoj u zelenom čaju, dokazano produljuje telomere, važne dijelove ljudskih stanica koje utječu na njihovo starenje, u oštećenim stanicama srca. Radi se o nevjerojatnom otkriću jer taj proces sprečava smrt stanica i štiti kožu od oštećenja.
EGCG također stimulira rast dlaka u kulturama folikula, troši nakupljene masnoće te potiče lipolizu u adipocitima kod ljudi. Taj čudesan spoj na učinkovit i siguran način uklanja masnoće iz masnih stanica. To će poboljšati rad srca, potaknuti rad mozga i izgladiti kožu. Za EGCG je dokazano i da sprečava gubitak koštane mase, štiti od karijesa i od svih vrsta raka, uključujući leukemiju i melanom.

Češnjak, nepravedno prozvan smrdljivom lukovicom, na glasu je zbog toga što pomaže u borbi provi infekcija, ali ova biljka također aktivira i SIRT1. to znači da štiti srce, daje energiju, čuva kožu i produljuje život.

Prah gota kole ili eterično ulje ružmarina umiješano u kremu služi za sve stimulacije mitohondrija, sinteze kolagena i moći pomlađivanja koje su vam potrebne.

Ginseng je vrlo učinkovit aktivator SIRT1 u svakoj stanici vašeg tijela. Ovaj nevjerojatan korijen stimulira staničnu funkciju, a u isto vrijeme povećava razinu svih hormona, osobito spolnih, koji su toliko bitni za mladolik izgled.

Ukratko koristite sirtuin iz voća, 4 kapsule gotu kole, 6 kapsula ginsenga, češnjak u neograničenim količinama i rastopljeni kvasac za maske za kožu. Kokosovo ulje stavite na kožu kad je koža isušena.

Mehanizam protiv starenja: stimulacija fibroblasta
Koristi se za: jačanje kolagena i elastina
U glavnim ulogama: eterična ulja ružmarina i kopra, kokosovo ulje i ulje crvene palme, zob

Antioksidansi potiču fibrolaste koji stare na proizvodnju mlade, zategnute kože zahvaljujući obnovljenom kolagenu, elastinu i drugim strukturnim dijelovima kože.

Brz nastanak bora u području oko očiju od tridesete godine nadalje pojavljuje se zbog gubitka kolagena. Elastin je također strukturna bjelančevina.

Ambla je uobičajeni naziv za indijski ogrozd koji je jedan od najbogatijih izvora vitamina C na svijetu. To sitno voće već dugo drži povlaštenu poziciju u ayurvedi kao jedna od najučinkovitijih biljaka za pomlađivanje. Dokazano je da vrlo učinkovito štiti jetru i ima protuupalno djelovanje, a vrlo se često koristi kod gubitka kose i za vraćanje i sprečavanje gubitka prirodne boje kose.

Ambla se u Indiji tradicionalno pripravlja kuhanjem u kokosovom ulju, metodom kojom se povećava djelotvornost obaju sastojaka. Ovo je još jedan primjer sinergije na djelu, poput one između proizvoda od rajčice i maslinovog ulja. Amla, rajčice, maslinovo ulje i kokosovo ulje sadrže svojstva za poticanje fibroblasta, a učinci amle i rajčice pojačavaju se u kombinaciji s bilo kojim od tih dvaju ulja. Nije li nevjerojatno da maslinovo ulje zapravo potiče vaše fibroblaste na veću proizvodnju kolagena?

Kisik se prenosi u krvotok i dopire do svake stanice u tijelu, gdje mitohondriji uz pomoć njega proizvode energiju. Otpuštanje energije je ono što vas drži na životu. Ta vas energija desetljećima može održati mladima, ako znate kako joj pomoći da djeluje na svojoj optimalnoj, staničnoj razini.

Kako slobodni radikali sve više opterećuju tijelo, vaše stanice prolaze kroz stanje koje se naziva oksidativni stres, što uzrokuje oštećenje stanica. Može doći do prsnuća krvnih žila, slabljenja srčanog mišića i umiranja neurona.

Ono što nazivamo borama zapravo su kolagen, elastini i lipidi oštećeni djelovanjem slobodnih radikala. Sijeda je kosa rezultat mnogih procesa, ali glavni među njima je oštećenje melanocita koje uzrokuju slobodni radikali.

Oštećenja od slobodnih radikala ne nastaju samo iz čisto bioloških procesa. Ona nastaju i kada ste pod stresom, bilo emocionalnim, što rezultira otpuštanjem hormona kortizola i adrenalina, ili fizičkim, što rezultira stvarnom tjelesnom ozljedom. Tjelesna ozljeda također izaziva oslobađanje hormona stresa. Danas je poznato da posebno kortizol dovodi do katastrofalnih promjena u tijelu, starenja i ubijanja stanica gdje god da se nalazio. On uzrokuje desetorostruki gubitak ključnih bjelančevina kože, osobito kolagena. Tjelesna je trauma, naravno, vrlo štetna za vaše tijelo. Velik dio tih oštećenja odvija se putem stvaranja slobodnih radikala i rezultira smrću stanica. Ako zadobijete udarac u glavu, slobodni se radikali ispuštaju u mozak, a ako se posiječete, dobijete infekciju ili zadobijete modricu, također se stvaraju slobodni radikali. Sunčeva svjetlost, umjetno svjetlo i zagađenje proizvode slobodne radikale u vašem tijelu, što se najviše očituje na vašoj koži. Proizvodnja slobodnih radikala je nužna posljedica življenja, ali akumulirani rezultati nekontroliranog djelovanja slobodnih radikala mogu se očitovati kroz znakove koje povezujemo sa starenjem.

Koža je najveći organ vašeg tijela, stoga je neophodno održavati ju mladom i zdravom.

Korištenje kokosovog ulja jedan je od najučinkovitijih načina jačanja keratina, jer smanjuje manje i dublje bore u koži, a kosi daje sjaj i elastičnost.

Baza derme sadrži šećere, hijaluronsku kiselinu, kondroitin sulfat te glikoproteine, koji su smjese molekula šećera i bjelančevina. Te molekule održavaju vašu kožu svježom, elastičnom i vlažnom. Hipoderma čini najdublji sloj kože. Sadrži adipocite ili stanice masnog tkiva, koje čuvaju tjelesnu toplinu i pružaju vašem tijelu i licu popunjen, mladenački izgled.

Kako starimo, fibrobalasti postaju sporiji, što uzrokuje nižu razinu svih onih važnih strukturnih molekula odgovornih za strukturu kože. Tako usporeni i u manjem broju, fibroblasti će dovesti kožu u stanje koje je manje čvrsto, elastično i podatno. Antioksidansi su važna tvar koja može zaštiti fibroblaste i učiniti ih aktivnima. To znači da će bilo koji spoj koji dopire do derme, gdje se fibroblasti nalaze, a koji ih stimulira, snažno djelovati na preokretanje procesa starenja. Oni će zaštiti vašu kožu od štetnog djelovanja sunca, zagađenja i starenja.

Vitamin E ima estrogensku aktivnost, što je još jedan primjer interakcije staničnih i hormonskih učinaka. Također možete jesti i piti antioksidanse koji vam štite kožu jer se nalaze u borovnicama, goji bobicama, šipku, špinatu, jagodama, suhim šljivama, brokuli, kurkumi i zelenom čaju.

Eterično ulje sjemenki kopra jedan je od najučinkovitijih stimulatora sinteze elastina jer aktivira fibroblaste u koži i povećava proizvodnju tropoelastina, prethodnika elastina. Sladić na isti način povećava proizvodnju elastina.

Dakle, cilj je povećati kolagen kako bi vaša koža postala deblja i jača, te elastin kako bi postala otpornija, gipkija i elastičnija. U praksi ćete vidjeti predivan učinak na području oko očiju, osobito ako imate podočnjake. Eterično ulje sjemenki kopra koje uvijek treba razrijediti u baznom ulju kao što je kokosovo ulje ili ulje crvene palme, izbrisat će vam podočnjake jer zaustavlja opuštanje koje ih uzrokuje.

Elastin još jačaju eterično ulje smilja, kreatin i hibiskus.

Budući da svakodnevna stimulacija fibroblasta proizvodi mladenačku, jaku kožu, u sljedećem ću se dijelu ovog poglavlja usredočiti na neke od mojih omiljenih stimulatora fibroblasta koji će imati ulogu u tretmanima – ružmarin, vitamin E i C, likopen, zob, kokosovo ulje i ulje crvene palme.

Ružmarin je učinkovit i zato što sadrži i ružmarinsku kiseliju, snažni antiokidans s čitavom lepezom svojstava za zaustavljanje starenja. Možda vas neće iznenaditi i činjenica da ružmarinska kiselina stimulira i SIRT1, jer pokreće vrlo važan put dugovječnosti, te deaktivira slobodne radikale.

Ružmarin je tako djelotvoran da se koristi kao uobičajeni konzervans u hrani. Ublažava anksioznost, pospješuje pamćenje čak sam njegov miris.

Betakaroten sam za sebe, kao i likopen, neučinkovit je u sprečavanju oštećenja od sunca, ali kao se i njemu doda vitamin E, pokazuje nevjerojatna svojstva pomlađivanja. Utvrđeno je da se koncentrat rajčice bolje apsorbira i da je znatno učinkovitiji ako se jede s maslinovim uljem, kao što se tradicionalno i koristi u mediteranskoj kuhinji. Isto načelo djeluje i kod vanjske primjene koncentrata rajčice pomiješanog s maslinovim uljem, ili čak i samog kao brza osvježavajuća maska za lice.

Zobene mekinje mogu ponuditi značajnu zaštitu protiv oštećenja uzrokovanih vodikovim peroksidom, za koji se sada zna da utječe na stvaranje sijede kose.

Kokosovo ulje dokazano pomaže u borbi protiv mnogih bolesti, djelotvoran je kod rana jer ubrzava zacjeljivanje i povećava stvaranje blagotvornog kolagena. To je ispravan način glikozilacije, čime se stvara snažna, otporna struktura kože.

Ulje crvene palme i ulje rižinih mekinja vrlo su učinkovita rješenja u borbi protiv starenja kože i kose.

Ukratko koristite ulje crvene palme s eteričnim uljem ružmarina, eukaliptusa i kopra (po 30 gr u 100 gr ulja), samljeveni zob koristite u najlonskoj čarapi za kupanje.

Mehanizam protiv starenja: aktivacija proteazoma
Koristi se za: razgradnju starih bjelančevina i pročišćavanje kože
U glavnim ulogama: brokula, kelj, luk, hrastova kora, vitamin C s glicerinom

Sam čin disanja u svakoj od vaših stanica proizvodi otpadni materijal, koji se mora redovito i učinkovito uklanjati. Kada jedete, tijelo koristi aminokiseline, šećere i masti za izgradnju novih tkiva, ali je jednako tako važno da ono očisti ostatke aminokiselina, šećera i masnoća iz prijašnjih biokemijskih procesa i riješi ih se, ili ih pak reciklira. Kronološki mlado tijelo obavlja ta dva oprečna zadatka, odnosno anabolizam (izgradnju tkiva) i katabolizam (razgradnju), s iznimnom preciznošću, djelotvornošću i ravnotežom. Kronološki starijem tijelu treba mala pomoć proteazoma.

Hrastova kora se koristi u tradicionalnoj herbalnoj medicini kao astringent, biljka koja učvršćuje opuštena, mlohava tkiva, poput upaljenih, spužvastih desni ili savijenih proširenih vena.

Spojevi koji aktiviraju proteazome: sulforatan (brokula, prokulice, kupus, kelj), oleuropein (maslinovo ulje, masline, list masline).

Svaki puta kad koristite kreme na bazi maslinovog ulja, u vašim se stanicama u koži obnavlja DNK i pruža im se zaštita od oksidacijskog stresa.

List masline vrlo je učinkovit protiv gripe i snižava visok krvni pritisak.

Ako imate 'prljavu' nijansu plave kose, maslinovo ulje će vam posvijetliti kosu za nekoliko nijansi i boju učiniti življom.

Kvercetin dovodi do povećanja razine kolagena i elastina. Nalazi se u crvenom luku, čaju, američkim borovnicama, brusnicama, brokuli, kopru i kaparama i dokazano pospješuje aktiviranje proteazoma u koži i pri vanjskoj primjeni.

Ukratko jedite namirnice za stimulaciju proteazoma, izradite svoj losion od maslinovog ulja i hrastove kore (0,5 lit maslinovog ulja i 100 gr hrastove kore kuhati na lagano 30 minuta), koristite eterično ulje sjemenki kopra, koristite serum od vitamina C (4 žličice askorbinske kiseline usuti u Ľ čaše vode i 100 ml glicerina).

Mehanizam protiv starenja: vraćanje kože u prirodno stanje i sprečavanje starenja kože uzrokovano izlaganjem suncu.
Koristi se za: uklanjanje bora, neujednačenu pigmentaciju kože, mlohavu kožu.
U glavnim ulogama: ulje crvene palme, koncentrat rajčice, ulje rižinih mekinja, želatina, skvalen, aloe vera, med.

Podaci pokazuju da su kreme za sunčanje povezane s povećanim pojavljivanjem različitih vrsta melanoma, opasnog raka kože izazvanog oštećenjem uzrokovanim ultraljubičastim zrakama.

Predlažem da izbjegavate kreme za sunčanje koje sadržavaju sljedeće sastojke: mikronizirani titan oksid, nanočestice cinkova oksida, oktokrilen, oktil metoksicinamat, benzofenon-3.

Ružmarin sprečava porast matrične metalproteinaze-1 MMP-1 u koži izloženoj sunčevoj svjetlosti. Karnosol posjeduje estrogenska svojstva, što povećava njegovu učinkovitost u borbi protiv starenja kože, a eterično ulje ružmarina sadrži visoku koncentraciju karnosola.

Konzumacija šećera također može povećati glikozilaciju i uzrokovati brže izgaranje kože na suncu.

Iako izlaganje suncu donosi određene opasnosti, nije dobra ideja izbjegavati sunčevu svjetlost jer je ona nužna za dobro zdravstveno stanje. Prema nedavnoj studiji, sunčeva svjetlost proizvodi dušikov oksid, ključnu molekulu koja širi krvne žile i pospješuje krvotok, što pozitivno utječe na krvni tlak. Vaš cirkadijani sat također ovisi o sunčevoj svjetlosti. Dnevni ritam svjetla i tame, po mogućnosti sunčeve svjetlosti i noći, nužan je za rad epifize, koja proizvodi melatonin. Melatonin utječe na san, naravno, ali je iznimno važan i za ovulaciju i plodnost te djeluje na mnoge druge stanične i hormonske funkcije, čime utječe na vaše raspoloženje i razinu energije. Ono što je možda i najvažnije jest činjenica da sunčeva svjetlost reagira s vašom kožom i stvara vitamin D, koji ima dalekosežne korisne učinke na zdravlje, između ostalog smanjeni rizik od srčanog udara, dijabetesa i multiple skleroze. Aktivni vitamin D je također, među ostalima, jedan od najmoćnijih inhibitora rasta stanica raka, stimulira proizvodnju inzulina u gušterači, poboljšava zdravlje zuba, pozitivno utječe na mišićni tonus, uklanja migrene te regulira imunološki sustav.
Vitamin D središnji je faktor u raspravi o staničnom i hormonskom starenju jer na točno određeni način utječe na stanice i hormone. Ima ulogu u stvaranju spolnih hormona i štiti od raka tako što sprečava kancerogeno dijeljenje stanica (dijeljenje stanica koje je izmaklo kontroli). To znači da je taj vitamin vrlo moćan saveznik protiv svih vrsta raka, uključujući i melanom. Omogućuje apsorpciju kalcija u kosti te čini jajnike osjetljivim na estrogen kako bi estrogen mogao izvršiti svoju zadaću. Bez dovoljne količine vitamina D jajnici žene neće reagirati na estrogen. Tako vitamin D utječe na učinkovitost estrogena kod žena. Budući da je prirodno stvoreni vitamin D u našem tijelu superiorniji od onog kupljenog u trgovini te brzo nadomješta manjak, vrlo je mudro biti na suncu pola sata dnevno, ali važno je pobrinuti se da koža bude malo nauljena, što se postiže nanošenjem kvalitetnog biljnog ulja, poput ulja crvene palme, na površinu kože, uzimanjem ulja u prehrani ili provjerom da se na koži još uvijek nalaze prirodna ulja. Nerafinirana prirodna ulja imaju moćno antioksidacijsko djelovanje, što znači da će vaša koža biti zaštićena od izgaranja na suncu. Vitamin D se ne stvara ako nema ulja u koži. Ipak preporučujem uporabu vitamina D kao dodatka prehrani kad ima malo sunca i pojavljuje se nisko na nebu tijekom jeseni i zime.

Jedina mana je što je potrebno neko vrijeme da se vitamin D sintetizira u koži, no to možete ubrzati konzumacijom maslinovog ulja ili nanošenjem tankog sloja prikladnog ulja.

Skvalen je spoj koji je omogućio bujanje života na zemlji u vremenu kad je površina našeg planeta bila dovoljno vruća da dovede vodu do ključanja.

Skvalen je izoprenoid, član velike skupine kemikalija koje se nalaze u svakom živom biću. Izoprenoidi su lipidi ili masti. Nalaze se u cimetu, ružmarinu, kurkumi i đumbiru, ali najbogatiji su izvor ulje amaranta, maslinovo ulje, ulje rižinih mekinja, ulje crvene palme te ulje jetre morskog pasa.

Skvalen je posebno koristan kao antioksidans. Kad svjetlost dopre do kože, pokreće stvaranje katastrofalne količine slobodnih radikala u kratkom roku – količine s kojom se prirodni antioksidansi u tijelu ne mogu sami uspješno nositi. Tijelo ima prirodnu antioksidansnu zaštitu, ali ona je nadvladana kad intenzivna sunčeva svjetlost izazove brzo stvaranje velike količine slobodnih radikala. Oštećenja od sunca nastaju samo kad taj zaštitni sustav bude preplavljen te antioksidansi ne uspiju deaktivirati slobodne radikale.
Svjesno konzumirani antioksidansi povećavaju razinu kolagena prije, tijekom i nakon izlaganja suncu.

Skvalen će zaštiti vaše oči od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima, koji se stvaraju pod utjecajem sunčeve ili umjetne svjetlosti, kad ga uzimate u prehrani u obliku ulja rižinih mekinja, ulja crvene palme ili ulja amaranta.

Antioksidansi: resveratrol (kakaov prah, sok od crvenog grožđa, borovnice), oluropein/luteolin (maslinovo ulje), luteolin/sulforatan (brokula), kvercetin (crni čaj, jabuke, luk), epigalokatehin-3-galat (zeleni čaj), karoteni/kvercetin (mrkva), karoteni (ulje crvene palme), likopen (koncentrat rajčice).

Ferulinska kiselina prisutna je u rižinim, pšeničnim, zobenim i ječmenim mekinjama te u kavi, ljekovitoj biljci kineskoj anđelici (dang gui) i jagodama.

Proizvodnju hijaluronana možete povećati tako što ćete jesti ribu s kožom, pileću kožicu, guščju mast ili amarant.

Tekući natrijev laktat ili obični jogurt izvrsna je zamjena za hijaluronsku kiselinu i njene derivate.

Kad su osobe koje su uzimale želatinu kao dodatak prehrani bile izložene ultraljubičastom zračenju, razina njihova kolagena povećala se za 16%. to je dovelo do deblje, čvršće i mlađe kože.

Kamilica toliko uspješno ujednačuje i posvjetljuje ten da se razlika primijeti već nakon prve primjene. Nejednaka područja tamnije kože česta su posljedica izlaganja suncu, a kamilica ih uklanja gotovo preko noći. Ulje od smilja nevjerojatno regenerira. Smanjuje proširene vene, uklanja ožiljke te čini da linije i bore nestanu.

Ulje kamilice razrijeđeno u ulju ploda divlje ruže, ulju rižinih mekinja, kokosovu ulju, ulju crvene palme ili ulju klorofila brzo poništava učine starenja kože te joj vraća sjaj i svježinu djetinjstva. Ono vam pomaže da lako zaspite, i probudite se osvježeni, a ne ošamućeni.

Nanesite ulje crnog kima na lice barem jedan put dnevno da bi vam koža bila vidljivo elastičnija, podatnija i mlađa. Uočit ćete značajna poboljšanja teksture, glatkoće, jedrosti i sjaja.

Ukratko: Nanesite često tijekom dana skvalen kad ste izloženi suncu, jedite antiksidans namirnice, za izloženost suncu koristite ulje rižinih mekinja (50ml ulja rižinih mekinja, 50ml sezamovog ulja, 2 žličice prirodnog vitamina E), uzimajte kinesku anđeliku da se obezvijedite ferulinskom kiselinom i kakavo prah, gotu kolu, amiu; umiješajte četiri žličice kvalitetne želatine u prahu u jogurt da bi vam koža ostala bogata kolagenom, izradite ulje od 50ml ulja divlje ruže, 50ml ulja kalofila i 20 kapi ulja kamilice i smilja, krema za zaštitu od sunca od 500gr ulja crvene palme ili avokada i 8 žličica praha sladića; med, aloa vera i ulje crnog kima su korisni; da biste pospješili estrogenske učinke i učinke protiv starenja u pačju ili svinjsku mast na svakih 100 gr dodajte 15 kapljica ulja koromača ili kopra.
Mehanizam protiv starenja: pokretanje matičnih stanica
Koristi se za: stimulaciju mehanizma za obnavljanje kože.
U glavnim ulogama: ulje crvene palme, protein sirutke, ulje avokada, gavez, ekstrakt ječma.

U vašem se tijelu u svakoj milisekundi dogode milijuni međudjelovanja. Poboljšanjem jednog aspekta poboljšat će se cijeli niz drugih mehanizama ako koristimo prirodna i sigurna sredstva. Slično tomu, oštetimo li jedan mehanizam ili sustav, oštetit ćemo i druge.

Ashwagandha je poznata kao inhibitor Janus kinaza JAK koje su obitelji kemijskih spojeva unutar stanica koji su povezani s upalama, a one su mehanizam koji je štetan za vaše zdravlje, dugovječnost i mladolik izgled. Inhibitori Janus kinaza imaju moćna svojstva za borbu protiv raka i mogu spriječiti, pa čak i zaustaviti metastaze. Kemijski spoj nađen u ashwagandhi nevjerojatno je učinkovit protiv svih vrsta raka, uključujući rak jetre, rak dojke i metastaze raka pluća.

Ne uzimajte ashwagandhu ni u kakvom obliku ako uzimate, ili ste nedavno koristili bilo koji lijek kodein, morfij, percocet, vicodin, heroin, oksikodon u bilo kojem obliku. Jer ima sposobnost otkloniti tolerantnost na opijate.

Prirodna sredstva za zacjeljivanje rana sa snažnim djelovanjem pomlađivanja su ulje avokada i bademovo ulje.

Stanice ljudske kože mogu se preobraziti u matične stanice tijekom zacjeljivanja, kad se pod stresom ili kad se određena prirodna sredstva izravno primjenjuju na te stanice. Vitamin C povećava broj stanica kože koje se pretvaraju u matične stanice i povećavaju životni vijek tih stanica, pojednostavljeno to znači da vitamin C sprečava smrt stanica, osobito fibroblasta. Vitamin C ujedno i uništava stanice koje uzrokuju rak. Fibroblasti sintetiziraju kolagen, elastin i ostale komponente izvanstaničnog matriksa, od kojih su svi neophodni za čvrstu, mladenačku kožu i brzo, učinkovito zacjeljivanje rana.

Primjenom gaveza izravno na kožu sprečavate smrt matičnih stanica te čak povećavate njihov broj. Lokalna primjena kreme od gaveza, bilo ona od suhog korijena ili od lista dokazano potiče kožu na proizvodnju svježe, nove kože i savršeno je sigurna za primjenu na bilo koji dio tijela.

Gavez je nesumnjivo moćan stanični proliferator, što znači da stvarno potiče kožu, čak i kosti na proizvodnju svježih i novih stanica.

Ekstrakt gaveza također je izvrstan za zacjeljivanje rana. Kada zarežete u voće ili u biljku, tekućina koja počne curiti bogata je matičnim stanicama. Ista se stvar dogodi ako se porežete. Rana potiče ispuštanje MMS-a i brojne epidermalne faktore rasta EFR koji međusobno djeluju na zacjeljivanju ozljede što je brže moguće. Nije slučajnost da gavez potiče proizvodnju matičnih stanica i srodne čimbenike rasta u koži.

Ječam posjeduje estrogensku aktivnost, a to bi moglo objasniti neke od njegovih pomlađujućih učinaka na koži.

Telomeri štite genetski kod stanice od štete koja nastaje prilikom udvostručavanja – procesa nastanka novih stanica poput stanica kože, mišića ili kosti. Kromosomi su kodovi koji omogućavaju tijelu da proizvodi proteine, osnovne dijelove svega od kolagena do hormona. Udvostručavanje je proces kojim se tijelo liječi od rana i zamjenjuje istrošene stanice.

Prirodne tvari koje podupiru telomere: ulje crvene palme unutarnjom primjenom, vitamin D kad se uzima D3 oblik najmanje 800IJ na dan, proteinske sirutke (sadrži ih sir ricotta), riblje ulje, ružmarin, kakao, europska šumska borovnica, folna kiselina, proteini bogati sumporom poput jaja, piletine i svježeg sira; zeleni čaj, bobičasto voće, crveno grožđe, maslinovo ulje, nerafinirano ulje avokada, biljke koje povećavaju estrogen i eterična ulja.
Postoje namirnice i koje skraćuju i oštećuju telomere: prerađeno meso poput slanine, šećer, lako oksidirajuće zasićene masti poput slanine, sira i maslaca.

Astragalus sam koristila u podizanju broja leukocita kod pacijenata koji su primali kemoterapiju.

Najučinkovitiji prirodni estrogenski pripravci za kožu su sladić i piskavica te eterična ulja kopra i koromača. Med je također estrogenski moćan jer pomaže protiv gubitka koštane mase i atrofije maternice i rodnice u postmenopauzalnih žena. Nadalje štiti od raka, osobito onih na hormonsko osjetljivim tkivima. Med vrlo učinkovito povećava čimbenike rasta u koži te potiče mezenhimalne matične stanice i fibroblaste.

Ukratko: Losion od gaveza za vanjsku primjenu - potiče matične stanice (6 žličica praha suhog korijena gaveza lagano stavite da ključa u 500ml vode ili gela aloe vere, procijedite i držite u hladnjaku), losion od ječma (kuhajte 200g ječma dok ne omekša, procijedite tekućinu, čuvajte u frižideru, nanesite na lice vrat i ruke i držite 10 minuta a onda isperite), uzimajte 6 kapsula astragalusa na dan, amla (sadrži vitamin c i antioksidanse), jedite hranu bogatu resveratrolom, ulje crvene palme koristite za kožu, estrogenski čaj od sladića koristite za vanjsku primjenu bez ispiranja, jedite hranu koja produljuje telomere, koristite maske od meda za mladoliku kožu.

Mehanizam protiv starenja: poništavanje i sprečavanje gubitka koštane mase
Koristi se za: smanjivanje gubitka koštane mase, obnavljanje crta lica, jačanje kralježnice i kukova
U glavnim ulogama: suhe šljive, luk, piskavica, koromač, maca, bor, eterično ulje koromača

Povećanje unosa estrogenski aktivnih biljaka, poput ulja koromača, hmelja, piskavice i noćurka, postaje ključno za očuvanje i obnavljanje izgubljene koštane mase. Piskavica i koromač posjeduju estrogensku aktivnost te sadrže spoj pod nazivom diosgenin, koji izgrađuje novu kost.

Diosgenin i ljekovito bilje koje ga sadržava mogu postići ono što sintetički estrogen ne može – oni zaustavljaju gubitak koštane mase i stimuliraju stvaranje nove kosti.

Tetivika također sadržava diosgenin, no čini i da se osjećate puni energije te potiče rast grudi. Te ljekovite biljke sadržavaju i druge spojeve koji povećavaju njihov koristan utjecaj, no na izgradnju kostiju utječe njihov diosgenin.

Povlačenje zubnog mesa posljedica je opadanja razine hormona, posebno estrogena. Protiv toga pomažu, a i glavni su sudionici u zdravlju kostiju: kalcij, magnezij, bor, vitamin D, K i C, silicij, omega-3 i omega-6 masne kiseline, mangan, bakar, cink, sumpor i jod.

Zeleni čaj, crni čaj, ječam, cikorija, kakao, hmelj (pivo) također posjeduju vrijedne sposobnosti izgradnje kostiju, pa ih uključite u svoju svakodnevnu prehranu.

Suhe šljive bogat su izvor bora i polifenola i preporučljive za bolju gustoću kostiju. Istraživanja ukazuju na sjajne rezultate i sa sokom od jabuka, jabučnim octom te polifenolima iz jabuka.

Zdrave crijevne bakterije također pridonose pozitivnoj mentalnoj perspektivi te smanjenju depresije i umora. Stoga uzimajte banane, ili kavu od cikorije, napitak koji sadrži i melanoidine, još jedan vrlo učinkovit spoj.

Luk sadrži polifenole i fruktooligosaharide te je bogat izvor sumpora – a sve je to važno za zdravlje kostiju. Luk je dobar za srce i mozak; kad se stavi izravno na modrice pospješuje njihov nestanak a kao sastojak odgovarajućeg pripravka pospješuje rješavanje bora, ukočenih zglobova te čak potiče ponovni rast kose. Te skromne male lukovice također uzrokuju ponovni rast kostiju, čime čine da izgledate jednako sjajno kao što ste izgledali kad ste bili mladi.

Kvercetin se veže uz receptore estrogena i sprečava razgradnju kostiju, posebno nakon menopauze. Kvercetin nalazimo u slijedećim namirnicama: luk posebno crveni, luk u prahu, crni čaj, jabuke, sok od jabuke, jabučni ocat, crno vino, bobičasto voće (borovnice i jagode), kakaov prah i čokolada s visokim postotkom kakaa, čili papričice, kapari.

Ako hrana koju jedete ne sadrži kalcij, npr torta s puno šećera, vaše se kosti razgrađuju kako bi otpustile kalcij koji tada neutralizira kiselost koju proizvodi šećer.

Visoke razine šećera u krvi, kao kod dijabetesa ili izazvane visokim unosom šećera u prehrani, mogu uzrokovati razgradnju kostiju. Cimet, piskavica i zob vrlo su učinkoviti u održavanju razine šećera u krvi unutar sigurnih granica.
Nije svaki šećer štetan za kosti. Glukozamin sulfat, dodatak prehrani koji može pomoći u popravku oštećene hrskavice u zglobovima koljena, tijelo sintetizira iz glukoze, aminokiseline glutamina i sumpora.

Trehaloza koju nalazimo u gljivama i medu je šećer koji ima izvanredne pozitivne učinke na zdravlje, uključujući i izgradnju kostiju.

Ukratko: Sve što slijedi dobro je za zdravije kosti - po 4 žličice praha od piskavice i koromača konzumirajte svaki dan (pomiješano u nekom napitku), uzmite 3-9mg bora svaki dan, 4 žličice mace u prahu u jogurtu ili drugom napitku, 10 suhih šljiva, 1 banana i 1 luk dnevno izgradit će vam sjajne kosti; pijte 30 ml soka od jabuke svaki dan, jedno tamnije pivo sa više ječma je također dobrodošlo, uzimajte vitamin D, kalcij i magnezij; nježno tapkajte uzduž kostiju lica jednom dnevno.

Mehanizam protiv starenja: vraćanje mladenačkih omjera masti i mišića
Koristi se za: smanjivanje i uklanjanje sala i celulita
U glavnim ulogama: ginko, jabučni ocat, protein sirutke, ružmarin, borovnice, kava, eterično ulje kopra

Omjer masti i mišića drastično se mijenja kako starimo, tako da u konačnici završimo s dobitkom na kilaži i mlohavijom figurom, čak i ako kilaža ostane ista. Količina mišića u tijelu se smanjuje, a masne se stanice proširuju.

Kako starimo omjer masti i mišića negativno utječe ne samo na naš izgled nego i na našu snagu, čak i na našu podložnost srčanim bolestima i dijabetesu.

Ginko i protein sirutke poprilično su učinkoviti u podizanju razina hormona rasta u tijelu. Vanjskom primjenom divlji jam i jabučni polifenoli (koji se mogu koristiti i u prehrani i za vanjsku primjenu, u obliku jabučnog octa) potiču nedavno otkriven i nevjerojatno uzbudljiv mehanizam koji cijedi masnoću iz vaših stanica. Hidroksicitrična kiselina, izvađena iz tamarinda, a i sam tamarind, zaustavljaju tijelo u proizvodnji masnoća i štite od dijabetesa. Divlji kesten razgrađuje masnoću koja oblikuje neprivlačno stanje znano kao celulit.

Ginko potiče oslobađanje hormona rasta i povećava osjetljivost na gonadotropin. Budući da je hormon rasta ključan za sve vrste popravaka i mehanizam rasta, ishodi njegovog smanjenja postaju smjesta očiti kad sretnete stariju osobu i vidite nedostatak definiranih mišića. Ispuhani i atrofirani mišići udova u kombinaciji s velikim trbuhom vidljivi su rezultati njegovog smanjenja.

Ursolna kiselina može se naći u kori jabuke, europskim šumskim borovnicama, suhim šljivama, lavandi, origanu, kadulji, timijanu i ružmarinu.
Ursolna kiselina dokazala se najučinkovitijim inhibitorom mišićne atrofije.

Visok sadržaj ursolne kiseline u ružmarinu, američkim i europskim borovnicama odgovoran je za važnu dinamiku pomlađivanja. Postoje mnogi aktivni spojevi iz biljaka koji utječu na višestruke biokemijske mehanizme pomlađivanja. Ostali kemijski spojevi kao što su klorogenična kiselina iz zelenih zrna kave i suhih šljiva, i ketoni iz malina, vrlo su učinkoviti u srezivanju tjelesne masnoće.

Estrogen se smatra primarnim krivcem za celulit jer su celulitom pogođene uglavnom žene pa tako estrogenske biljke, kao što je piskavica, koromač, kopar i sladić, mogu biti vrlo učinkovite u liječenju ovog problema.
Najjednostavnije što možete koristiti da se riješite celulita je rukavica za piling prije svakog kupanja ili tuširanja.

Ako vam je cilj smanjiti celulit i masne naslage, ulje kokosa i kopra najbolji su vam izbor.

Divlji kesten značajno smanjuje nakupljanje masti.

Protiv celulita koristim borovnicu, kofein, jabučni ocat, kopar i gotu kolu.

Razbijači celulita – eterično ulje borovnice i losion od algi.

Možete primijeniti ohlađenu instant-kavu na bilo koje područje koje želite učvrstiti i stanjiti.

Zeleni čaj vjerojatno je najlakši za korištenje za vanjsku primjenu jer ne ostavlja mrlje.

Kofein može poremetiti ritam srca, a magnezij to neutralizira.

Ako ne možete spavati nakon kave, prebacite se na zeleni čaj.

Kopar je vrlo moćan pokretač proizvodnje elastina, što znači da će smanjiti proširene vene i ukloniti podočnjake. Elastin omogućava masnim stanicama zahvaćenim celulitom da povrate svoju čvrstoću. Kao rezultat toga, izgubit ćete sve neželjene naslage masti.

Danas se zna da su akvaporini kanali u membranama stanica koji nadziru vodu u stanici ali i lipide (masti). S godinama postaju sve manje aktivni. Akvaporini 1, 2, 4, 5 i 8 povezani su s prijenosom vode, dok akvaporini 3,7 i 9 još nazvani akvagliceroporini ili akvaporin adipoza, reguliraju razni masnih kiselina u masnim stanicama. Vaše stanice zapravo imaju 'slavine' (akvaporine) za ispuštanje vode i masnoće, koji se skladište u tkivima u obliku masnih kapljica. Stimuliranje akvagliceroporinskih pora utječe na nestanak masnih kiselina iz masnih stanica.

Divlji jam i jabučni ocat odlični su primjeri stimulatora akvaporina koji otvaraju slavinu na vašim masnim stanicama i puštaju da sav višak masnoća iscuri, čime ostavljaju za sobom glatko, čvrsto i mladenačko tijelo. Divlji je jam jedan od prvih otkrivenih modulatora akvaporina. Jabučni polifenoli također dokazano pokreću akvaporine uključene u smanjenje masnoća i hidratiziranje kože.

Jabučni ocat ima dugu povijest kao narodni lijek koji pomaže u gubljenju sala, a novi podaci idu tome na ruku. Nedavna istraživanja pokazuju da jabučni polifenoli sprečavaju dobitak na težini koji bi inače bio ishod prehrane bogate šećerom.

Možete ostaviti jabučni ocat na koži bez ispiranja, ali razrijedite ga prije nego što ga koristite na licu i budite oprezni oko očiju jer može djelovati nadražujuće. Rezultat je meka, glatka, podatna, nenaborana i prekrasno hidratizirana koža.

Uzimajte jabučni ocat ili jabučni sok. Oba su dobri izvori ursolne kiseline. Uzimajte dvije žličice octa s jelom. Spriječit ćete rast razine šećera u krvi nakon jela, što vas štiti od dijabetesa i pojačava gubitak sala i izgradnju mišića. Nadalje, možete koristiti jabučni ocat lokalno na mjestima na kojima je teško postići pomak, kao što su bedra i trbuh. Razrijedite ocat u vodi i za vanjsku i za unutarnju primjenu. Suhe šljive još su jedan izvor ursolne kiseline koji se lako pronalazim, a kad su već dobra zaštita protiv raka i štite neurone, isplati se dodati ih u svakodnevnu prehranu, možete ih nasjeckati u jutarnje pahuljice ili jogurt. Ružmarin i eterično ulje ružmarina također je lako uključiti u dnevni režim.

Konzumiranjem hrane bogate dobrim mastima, poput maslinova ulja i avokada, povratit ćete atrofirani sloj masnoća i dati svom tkivu onakvu jedrost kakvo je imalo u mladosti. Maslinovo ulje sadrži hidroksitirosol koji priprema mitohondrije u masnim stanicama i tako ih čini aktivnijima i poletnijima i na taj način osigurava da se kalorije iskoriste umjesto da se skladište. Možete također primijeniti i ulje tetivike na obrazima i grudima kako biste poboljšali nastajanje poželjnih masnoća na tim područjima.

Ukratko: Koristite čisti prah proteina sirutke i jabučni ocat. Rukavica za piling je savršena jer nježno masira tijelo, a grubost rukavice dodatno potiče razgradnju masnih naslaga i učvršćuje vam tijelo. Tinktura divljeg kestena s vodom u omjeru 1:1 koristite na područjima zahvaćenim celulitom ili ona koja želite učvrstiti. 30 kapi eteričnog ulja borovnice u 100 ml kokosovog ulja smanjit će masne naslage i celulit na bokovima, bedrima i trbuhu, također i instant kave (prije tuširanja da ne ostavi mrlje), zelenog ili crnog čaja. Zeleni i crni čaj možete u istu svrhu i piti. Dobro je koristiti tinkturu divljeg jama s vodom u omjeru 1:1, eterično ulje sjemenki kopra 30 kapi na 100 ml kokosovog ulja, eterično ulje sjemenki kopra 30 kapi u 100 ml kokosovog ulja i losion od morskih algi. Uzimajte 4 žličice tinkture ili praha gotu kole. 20 žličica gotu kole na 500 ml jabučnog octa (15 min kuhati na laganoj vatri) za vanjsku primjenu.

Mehanizam protiv starenja: vraćanje mladenačkog izgleda kose
Koristi se za: preokretanje procesa opadanja i prorjeđivanja kose, poticanje bržeg rasta kose, preokretanje procesa sijedenja
U glavnim ulogama: eterična ulja ružmarina i eukaliptusa globulusa, svinjska mast, luk, kalcijev pantotenat

Smanjenje količine estrogena tijekom starenja u žena značajan je faktor u prorjeđivanju i gubitku kose. Kako razina estrogena pada, muški hormon dihidrotestosteron (DHT), onaj isti koji pustoši muška vlasišta, postaje dominanatan, a to dovodi do gubitka kose u žena i neželjenog rasta dlaka po licu i tijelu.

Ulje koromača ili anisa ili bilo koje drugo estrogenski aktivno uje ili biljka stimulirat će folikule vlasišta, a opet će smanjiti rast neželjenih dlačica na licu

Isključivo stanični stimulator, kao što je kofein (ili kava) poboljšat će rast kose na tjemenu, ali i dlačica na bradi ako se primjenjuje na bradu.

Akvaporini koji reguliraju transport vode i masnoća u tijelu opadaju kako starimo, što uzrokuje suhu kožu i dobitak na težini. Također kontroliraju kretanje uree i glicerola, a kako one s dobi postaju manje učinkovite i njihov broj opada, tako se koncentracija uree i glicerola u koži smanjuje. To čini kožu jako suhom i sklonom boranju te također pospješuje rast neželjenih dlaka na licu zato što glicerol i urea sudjeluju u kontroli metabolizma korijena kose. To znači da možete koristiti kreme s glicerinom i ureom za uklanjanje neželjenih dlačica s tijela (urea je odlična i za hidrataciju).

Kofein budi uspavane folikule vlasišta i vraća im mladenačku vitalnost.

Pijenje kave vam neće pomoći kad je riječ o opadanju kose.

Ulje lavande se već dugo koristi za poticanje rasta kose. Ulja timijana i cedra mogu se kombinirati sa lavandinim. Ručne masaže glave stimuliraju folikule vašeg vlasišta, što može ubrzati rast kose bez obzira na to koristite li ulja ili ne. Gubitak kose može biti frustrirajući, ali on nije nepovratan proces i možete uživati u prekrasnoj, sjajnoj i živahnoj kosi u bilo kojoj dobi.
Ružmarin i eukaliptus su vrlo djelotvorni, pojedinačno ili zajedno korišteni.

Ružmarin može djelovati i putem jednog novootkrivenog mehanizma za oživljavanje kose. Nedavna su istraživanja pokazala da stimulacija kalijevih kanala u folikulama kose poboljšava njezin rast. Ružmarin je vrlo učinkovit blokator kalcijevih kanala. Kalcijevi kanali djeluju u suprotnosti s kalijevim kanalima i to tako da ako jedna tvar inhibira kalcijeve kanale, kalijevi kanali se otvaraju. Korištenjem ružmarina, eukaliptusa i svinjske masti postigla sam da mi kosa naraste daleko ispod ramena i da joj se vrati mladenačka plava boja.
Unutarnja i vanjska upotreba luka, polifenola, cisteina, vitamina E i C te vanjska upotreba svinjske masti mogu kosi vratiti mladenačku teksturu i boju. Luk i polifenoli su posebno zaniljivi. Bogati su izvori sumpora, koji je presudno važan za stvaranje keratina, proteina kose. Sumpor je prava čarolija za kosu, on poboljšava teksturu, sjaj i živahnost već nakon prvog korištenja, bilo u obliku čistog sumpora u prahu koji dodajte šamponu i regeneratoru ili kao pripravak od luka koji stavljate na kosu.

Lokalna primjena jabučnog octa na vlasištu vrlo će brzo ojačati vašu kosu i učiniti ju gušćom.

Trljanje soka od luka ili nanošenje luka u prahu na vlasište obrće proces starenja melanocita, koji proizvode pigment i vraća prirodnu boju kose.

Luk posvjetljuje kosu i kožu kada se primjenjuje lokalno i to zato što ta lukovica oštrog mirisa sadrži cijeli niz korisnih spojeva, uključujući sumpor, kvercetin, vitamin C, kalij i folnu kiselinu. Neki ljudi čak kažu da im se vratila izvorna boja kose. Što se tiče jabučnog octa, on posvjetljuje i osvježava kosu bez obzira na boju, no ako vam je kosa obojana na jednom pramenu napravite test.

Kalcijev pantotenat stimulira proizvodnju pigmenta pto prirodnu boju kose čini izraženijom i ubrzava njezin rast. Možete ga otopiti u 50 ml vode pa ih dodati šamponu. Vaša će kosa biti svjetlija, mekša i boja će joj biti vjernija njenoj prirodnoj boji kada se osuši.

Plava kosa je rezultat vrlo male količine pigmenata eumelanina i feomelanina. Sijeda kosa ima vrlo malo melanina bilo koje vrste, a bijela kosa uopće nema melanin.
Kvercetin i cistein povećavaju količinu melanina u koži i kosi te prebacuju ravnotežu s eumelanina na feomelain. Na taj način posvjetljuju boju kože i kose.

Glutation je poput prirodnog sredstva za izbjeljivanje kose.

Tretman lica koji sadrži ginko, ili ginko i hmelj, vraća pigmentaciju povećanjem količine melanina u koži. Blijedim usnama će se vratiti ton, koža će procvjetati, oči zasjati, a obrve i trepavice postat će vam crne poput ugljena.

U Indiji već stoljećima koriste za obnavljanje sijede kose ulje sezama.
Svinjska mast je učinkovita pri posvjetljivanju vaše prirodne boje jer su zasićene masne kiseline najsnažniji aktivatori tirozinaze. Svinjska mast također potiče rast kose, što ju čini jednim od najjeftinijih i najnevjerojatnijih tretmana za kosu.

Od svinjske masti kosa se ne zapliće, a i postaje jako glatka, sjajna i meka.

Luk, kvercetin i cistein posvjetljuju kosu koja je izvorno plava, a potamnjuju dlačice koje bi trebale biti tamne, kao što su obrve.

Šampon od jaja koristite da vam kosa zadrži i u godinama plavu boju.

Nanošenje koncentrata rajčice na kosu prije nego što je našamponirate posvijetlit će njezinu plavu boju, također i zeleni skokovi špinata ili kelja i zelena ulja poput maslinovog ili avokada.

Limun, kamilica, ylang-ylang, sladić, med i lanolin posvijetlit će vam kosu.

Med sadrži vrlo blagi izbjeljivač koji će preobraziti kosu bez volumena i sjaja, a limun je dobro poznat po tome što daje prirodno naglašene pramenove.

Ukratko: Kofein, ružmarin i eukaliptus, svinjska mast, jabučni ocat, luk, med, lanolin i sladić, ulje pšenične klice, ljuske oraha i urea prava su stvar za vašu kosu. Ljuske oraha u prahu bojaju tamnu kosu od sijedih.

Mehanizam protiv starenja: obnavljanje dubokog sloja masnoće i potpore za zaobljeniji izgled
Koristi se za: popunjavanje upalih obraza, tankog vrata, gubitka volumena grudi i zaobljenosti udova
U glavnim ulogama: med, cvjetni prah, lanolin, tetivika, maslinovo ulje

Med je pokazao vrlo učinkovito estrogensko djelovanje i spriječio je debljanje uzrokovano padom razine estrogena, povećao je gustoću kostiju i čak spriječio atrofiju rodnice i maternice.

Omega 3 masne kiseline koje prevladavaju u ribljem ulju, imaju tendenciju 'srezati' salo, a ne popraviti smežuranu hipodermu pa ovaj tip masti može dodatno pogoršati izgled već ispijenog lica. Bolja su opcija ulja noćurka, rižinih mekinja ili avokada, koja su vrlo dobra u pomlađivanju masnih slojeva ispod kože, a neće dovesti do dobivanja na težini koje uzrokuje masno meso.

Ako je vaš zaštitni sloj kože probijen i oštećen, a vaša se koža čini vrlo napetom i suhom, masti koje sadrže kolesterol to mogu ublažiti u nekoliko trenutaka, pa i popraviti u nekoliko dana.

Pretvorba skvalena u steroidne hormone odvija se u tijelu i izravno u koži, uz odlične učinke protiv starenja.

Vitamini topljivi u mastima također pomažu masnom sloju i pridonose lijepom, popunjenom licu.

Vitamin E također ima antioksidacijsko i protuupalno djelovanje te štiti od raka.

Za one koji koriste vitamin E ne postoji obješeno lice. Za unutarnju primjenu vitamina topljivih u mastima, kao što je vitamin E, treba ih uzimati s izvorom dobrih masnoća poput maslinovog ulja.

Anis i tetivika mogu poljepšati vaše lice, vrat, pa čak i dekolte.

U novije vrijeme tetivika se pokazala kao odgovarajući lijek za psorijazu i deskvamaciju, ili ljuštenje kože, nakon samo tjedan dana svakodnevnog kuhanja ove biljke u vodi i konzumacije tako dobivenog čaja.

U svom dnevnom režimu njege kože volim koristiti tetiviku pripravljenu u ulju avokada ili maslinovom ulju.

Ukratko: Pojedite 10 žlica cvjetnog praha dnevno. Med nanesite na lice i nakon 15 minuta isperite. Nanesite svkalen svaki dan na lice – tanki sloj maslinovog ulja ujutro i navečer. Probušite kapsulu vitamina E i nanesite ulje na kožu. 4 žličice tetivike u prahu polako zagrijavajte sa 500 ml maslinvog ulja i kuhajte na lagano 30 minuta. Uvedite zdrave masnoće u svoju prehranu, uključujući ulja avokada, pšeničnih klica i noćurka.

Mehanizam protiv starenja: obnavljanje estrogenskog djelovanja
Koristi se za: smanjenje valova vrućine, bora, atrofije dojki, atrofije rodnice
U glavnim ulogama: matična mliječ, vitamin E, ashwagandha, azijski ginseng, bor, lanolin

Prirodni lijekovi koji će se spominjati u daljnjem tekstu, obnavljaju tkivo, dojki, povećavaju njihovu masnoću, obujam i težinu.

Hrana koja najsnažnije podržava melatonin je sok od višnje. Da biste poboljšali ciklus spavanja svaki dan poslije četiri sata poslijepodne pojedite dobru porciju voća ili soka po izboru. Uksuni sokovi tropskog voća poput manga, banane i naranče proizvode značajan, izmjeriv porast razine melatonina na siguran i prirodan način. Uključivanje čaše soka od ananasa u svakodnevnu prehranu sjajan je način za poboljšanje ciklusa spavanja i podizanje energije uz dodatne estrogenske prednosti – poboljšanu ovulaciju, lubrikaciju i magnetičan seksipil. Orasi, koncentrat rajčice i zob također učinkovito podižu razinu melatonina. Eterično ulje atlaskog cedra podržava sintezu melatonina ako se prije spavanja primjenjuje izravno na zapešća ili ako se kao bazno ulje preko noći ostavi na licu ili kosi. Kuzu škrob ima snažno estrogensko djelovanje i kada se doda soku od ananasa, također pojačava djelovanje melatonina.

Novija istraživanja otkrila su visoku razinu melatonina u pivu.

Neki prirodni estrogeni, poput onih u azijskom ginsengu, ashwagandhi, koenzimu Q10, vitaminu E i šipku, imaju značajne estrogenske učinke koji doprinose punijim i čvršćim grudima, gušćoj kosi, mladolikoj koži i mladenačkoj figuri. I što je najvažnije prirodni su pa ne povećavaju rizik od raka dojke.

Vaše tijelo stvara nove stanice svake sekunde života. Disanje, vježba, život sam stvara slobodne radikale. Šokirat ćete se kad saznate da se u vašem tijelu svaki dan u velikom broju stvaraju kancerogene stanice. Zdravo se tijelo, uz velikodušnu pomoć antiokidansa iz hrane, lako nosi s tim.

Za prevenciju i liječenje raka najbolje je kad stanice ponovno počnu prirodno odumirati i kad odumiru one stanice koje trebaju odumrijeti umjesto toga da stvaraju rak. Vaši tjelesni sustavi, uključujući vaš imunološki sustav, i zdrava prehrana bogata antiokidansima vode računa o sigurnom rastu i razvoju stanica.

Svaki je rak uzrokovan neodgovarajućom antioksidacijskom zaštitom. Ako su razine antioksidansa preniske da bi održale najvišu razinu stanične funkcije, stanice su izrazito podložne oštećenjima. Obnova te općenito važne antioksidacijske zaštite, pa stoga i zdrave funkcije stanica, sprečava stvaranje kancerogenih stanica.

Azijski ginseng može pomoći u revitalizaciji jajnika, vraćanju plodnosti, poboljšanju strukture reproduktivnih organa i zaštiti od raka.

Šipak je ukusan izvor energije koji sadrži estradiol i štiti od svih vrsta raka, uključujući i one hormonski ovisne. Sok od šipka, opsežno se istraživao i može pomoći u prevenciji bolesti srca, čišćenju masnih naslaga na stijenkama arterija i uklanjanju krvnih ugrušaka.

Šipak sadrži spoj istog oblika kao što je ljudski estradiol, koji stvara čitav spektar učinaka protiv starenja i koje može stvoriti i taj hormon. Pokazalo se da šipak smanjuje depresiju i jača kosti.

Šipak ima značajne korisne učinke na reproduktivni sustav žena. Ekstrakt i ulje šipka preokreću atrofiju rodnice i njihova izravna primjena na tkivo rodnice dodatno poboljšava taj učinak.

Istraživanje provedeno u Japanu pokazuje da matična mliječ ima vrlo snažna i korisna estrogenska svojstva za ljudsko tijelo i može ojačati ovojnicu maternice. Stanjena ovojnica maternice još je jedna posljedica niske razine estrogena u menopauzi. Čvrsta, zdrava maternica ključna je za plodnost, reproduktivno zdravlje i mladolikost.

Ukratko: Uzimajte azijski ginseng u obliku kapsula, tekućeg ekstrakta ili praha. Uzimajte 250mg kapsula koenzima Q10 triput na dan s nekim zdravim uljem. Uzimajte 400 mikrograma folne kiseline triput na dan. Uzimajte 6 kapsula matične mliječi svaki dan. Nanesite vitamin E sa lanolinom 1:1 izravno na rodnicu. Pijte sok od šipka ili 10 žličica praha svaki dan. Povisite razine melatonina uzimanjem jedne od ovih namirnica svaki dan: 2 dcl soka od ananasa ili naranče, šaku oraha, tri banane, 8 žlica umaka od rajčice, 1 dcl soka od višnje, 15 gr zobi ili 1,5 dcl piva. Popijte svaki sok ananasa sa 4 žličice kuzu škroba.

Mehanizam protiv starenja: oponašanje učinka ovulacije – oživite svoj seksipil
Koristi se za: povećavanje seksualne privlačnosti
U glavnim ulogama: ulje noćurka, koromač, piskavica, maslac od manga, eterično ulje sandalovine

Korištenje ulja noćurka ženama uvelike olakšava bol u dojkama koju osjećaju tijekom mjesečnice. Ono povećava grudi bez opasnosti od raka tako što povećava masnoće i žljezdano tkivo u tom području, potiče elastičnost grudi i podiže ih. Povoljno djeluje i kod multiple skleroze, ekcema i čini kožu glatkom i lijepom. Izravnava bore i obješenu kožu i daje joj mekoću i sjaj. Kad se stavlja na kosu ili uzima svakodnevno kao dodatak prehrani, noćurak također potiče sjaj, dužinu i zdravlje kose. I sve to zato što stimulira ovulaciju i djeluje tako da ju oponaša kod svake žene bilo koje dobi, u bilo koje dane u mjesecu. Zapanjujućom brzinom zaustavlja valove vrućine tijekom menopauze.

Jedan od najbržih načina smanjenja razine DHT-a (muškog hormona) uključuje ulja od bučinih sjemenki u prehranu.

Zbog svog djelovanja protiv DHT-a bučino je ulje vrlo učinkovito kad su u pitanju ponovni rast kose na tjemenu i sprečavanje rasta dlaka na licu.

Ako primijenite eterično ulje koromača razrijeđeno u baznom ulju ili tretman koji sadrži sladić izravno na rodnicu, recimo da će vaša G-točka pronaći vas. Otkrit ćete snažnu osjetljivost područja za koje možda dosad niste znali. Piskavica također sadrži diosgenin i ima predivna svojstva kao i koromač. Iako nisu toliko učinkoviti kao ulje noćurka, i koromač i piskavica poboljšavaju izgled grudi i njihovu zaobljenost.

Kineska Anđelika ima estrogensko djelovanje. Izrazito učinkovito povećava težinu maternice i preokreće atrofiju rodnice. Zbog toga život i ljubav uzbuđuju. Također vas štiti od raka dojke i zaustavlja valove vrućine.

Ukratko: Koristite ulje noćurka za unutarnju i vanjsku primjenu, te ulje koromača, prah od piskavice i sjemenki koromača, kinesku anđeliku i bučino ulje.

Pripravci


Miniprogram za prvi spoj:

U posudu stavite dvije žličice suhog pekarskog kvasca, dodatje tople vode da se razrijedi, pričekajte mjehuriće i nanesite na lice i vrat. Ostavite 10 minuta i isperite. Ako imate oštećenja od sunca koristite koncentrat rajčice.

30 kapi eteričnog ulja ružmarina i isto eukaliptusa na 100 g svinjske masti koristite kao tretman prije šamponiranja. Ako nemate svinjsku mast dodajte maslinovo ulje, ili avokada, crvene palme ili kokosa.

Miniprogram za romantični izlet:

Koristite tanak sloj meda pod tušem za meku vlažnu kožu i na kosi prije šamponiranja, isperite nakon 5 minuta. Primjena izravno na grudi učinit će ih punijima i čvršćima.

Bobičasto voće trebali biste grickati kad god možete.

Uzimajte 2 žličice koromača tri put ili više na dan kad ste na putu.

Miniprogram za godišnjicu mature:

30 kapi eteričnih ulja koromača, ružmarina i eukaliptusa u 250 gr otopljene svinjske masti, redovitim korištenjem kosa brže raste.

Umiješajte 4 žličice želatine u sok od ananasa ili vodu i koristite triput na dan. Za tri tjedna vaša će koža biti čvršća, vaši mišići zategnuti, vaša kosa gušća i sjajnija, a koristit će i vašim očima.

Tri tjedna nisu dovoljna za značajan gubitak težine ako želite sačuvati zdravlje i izgledati dobro, a ne ispijeno. No uzimanje jabučnog octa, četiri žličice ujutro i navečer, pomoći će da vaše tijelo bude u formi za vaš veliki dan.

Miniprogram za ljetni odmor:

Nije dobro koristiti eterična ulja na koži dok ste izloženi suncu, ali ne želite propustiti moć estrogena dok ste na odmoru, stoga napravite tonik za unutarnju primjenu. Pomiješajte tinkture koromača i piskavice u omjeru 1:1, što znači da ako imate 500 ml piskavice dodajte 500 ml koromača i konzumirajte dvije žličice triput na dan.

Miniprogram za odlazak na skijanje:

Zagrijte 250 ml ulja od avokada s 3 pune žlice praha sladića dvadeset minuta. Ostavite da se ohladi, procijedite i koristite na tijelu protiv starenja, rasta kose i glatku kožu. Bademovo ulje je sjajna alternativa jer je lako dostupno.




Post je objavljen 11.08.2017. u 13:51 sati.