Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

UNESENE IZMJENE U PRAVILNIK O STANDARDIMA ZA VOĆE I POVRĆE


NAKNADA ZA KONTROLU IZNOSI 90 KUNA!

U priopćenju iz Ministarastva poljoprivrede od 10. kolovoza piše da je " izmijenjen Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima. Izmjena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te iznosi 90,00 kuna za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje provode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija. Pravilnik će biti objavljen 11. kolovoza 2017. u Narodnim novinama br. 79/2017.
Sa susjednim državama je dogovoreno da se od 11.8. 2017. u potpunosti normaliziraju kontrole na granicama. Nadalje, analizirat će se cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bi bila osigurana zaštita potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu.
Uskoro će se održati i sastanak na temu korištenja agrokemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za uporabu u Europskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susjednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima. Zaštita potrošača će biti prioritet Ministarstva poljoprivrede, a inspekcijski nadzor voća i povrća provodit će se istim intenzitetom.
Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s općim tržišnim standardima a to konkretno znaći : neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela te ispravno označena. Stanje plodova mora biti takvo da izdrži prijevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju: bez štetnika, stranog mirisa ili vlažnosti.
Ministarstvo poljoprivrede će, kao i do sada, intenzivno raditi na mjerama osiguranja kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koja se prodaje u trgovinama u Hrvatskoj. "



Post je objavljen 10.08.2017. u 16:30 sati.