Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Gradec


Na otoku Krku nedaleko mjesta Risika, a malo više od 10 km od Vrbnika nalaze se ostaci nekad utvrđenog grada Gradeca, a smatra se da iz ovog mjesta potječu knezovi Krčki , kasnije nazvani Frankopani jer ga u jednom dokumentu 1322. g. krčki knez Nikola naziva svojom očevinom i ovdje su vjerojatno vladali od 12. do 15. stoljeća. Ostaci Gradeca se nalaze usred guste šume i nije ih lako pronaći ako se ne prati planinarska markacija i oznake staze za bicikliste, a na nekim križanjima ima i putokaz. Kažu kako su nekad ovdje bila plodna polja a i logično je imati kaštele kraj plodne zemlje. U blizini je i korito Vrbničkog potoka gdje nakon jačih kiša ima vode, a sigurno je bilo i šterni i pojila za blago.

Do jednog raskršća odakle se za oko 100 m dođe pješice do ostataka kaštela najlakše je doći brdskim biciklom ili motorom jer je cestica uska i na mjestima dosta loša za automobile. Zidine se vide tek kad se dođe blizu jer ih zaklanja šuma, kao neke ostatke gradova u prašumama.



Detalj sa otvorom na debelom zidu.


Najviši zid je visok 8 m, a vjerojatno je nekad bilo i viših. Nakon 15. st. kaštel je napušten i materijal se raznosi za potrebe gradnje nekih drugih kaštela i kuća, a postoji legenda kako je pronađeno i iskopano blago kojim su napravili veliki zvonik u Vrbniku.


Pogled nakon uspona na jedan od zidova.


Uz zid kaštela raste kozlac (nije jestivo!).


Uz ostatke utvrde Gradec nalazi se i ruševina crkvice Svetog Nikole, koju je dao izgraditi knez Nikola I. 1323. g.


Fotke za povećati: Jedva vidljivi ostaci gradine dok se ne dođe blizu.


Za večeru nakon šetnje bez kuhanja; crno su masline.


Iznad ovog kaštela na brdu (mislim 255 m n/m) nalaze se ostaci crkvice sv. Kršovana iz 12 st., odakle su lijepi pogledi na sve strane, vidi se Risika, Vrbničko polje i Punat, a preko kanala Crikvenica i Selce uz more, kao i nekadašnji posjedi Frankopana (dok im nije uzela A. Komora) u Vinodolu, Drivenik, Belgrad, Bribir i drugi.


Crkvica s druge strane.


Pogled na Vrbničko polje koje je nekad također bilo u posjedu Frankopana uz mnoge druge na Kvarneru.



Fotke za povećati: pogled sa ruševine crkvice sv. Kršovana na Vrbničko polje pod vrbničkom žlahtinom i preko dijela Risike na Crikvenicu i Selce preko kanala. Iznad vinodolskih planina vidi se Bjelolasica u Gorskom Kotaru.


U povratku bliže moru puno smilja koje se svidjelo i ovoj šarenoj stjenici.




Post je objavljen 09.08.2017. u 21:21 sati.