Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vjesnik-istine

Marketing

Azbest - tihi ubojica

Uzročnik karcinoma pluća

Već od kraja devedesetih godina prošloga stoljeća u većini europskih država je zabranjena proizvodnja i promet azbestnih proizvoda, iz razloga što je azbest glavni uzročnik karcinoma na radnome mjestu. Istraživanja su pokazala da čestice azbesta tzv. prašina azbestnih igličastih vlakana koje se oslobađaju u zrak (emisija azbesta) izazivaju kod ljudi, uslijed kontakta, bilo u industriji ili neposrednoj blizini, nakon izvjesnog vremena teške kronične bolesti (azbestozu) pa i smrt. Kontaminacija organizma događa se dakle bez kliničkih znakova. Vlakana se cijepaju u mikrometarske iglice (prosječne veličine od je približno 4 Ľm) te zrakom prodiru u pluća i tamo se akumuliraju. Čovjekov imunološki sustav nije ih u stanju uništiti. Sve vrste azbesta pripadaju u karcinogene tvari razreda 1, što znači da dokazano uzrokuju karcinom iako se, s obzirom na stupanj opasnosti, pojedini mineraloški tipovi azbesta međusobno razlikuju.

Zakon o gospodarenju azbestom

U Hrvatskoj je na snazi Pravilnik o načinu i postupcima gospodarenja otpadom koji sadrži azbest (donesen na temelju čl. 104. st. 1. točka 4. Zakona o otpadu – Narodne novine br. 178/04, 111/06) – opaska prevoditeljice. Osim spomenutoga na snazi je i Naputak o postupanju s otpadom koji sadrži azbest (na temelju članka 17. i članka 18. Zakona o sustavu državne uprave – Narodne novine, br. 75/93. i članka 3.b Zakona o otpadu –Narodne novine, br. 178/04., 111/06., i 60/08.), a od kraja 2007. i Zakon o obveznom zdravstvenom nadzoru radnika profesionalno izloženih azbestu.
Zabrana proizvodnje, prometa i upotrebe azbesta i materijala koji sadrže azbest u Republici Hrvatskoj stupila je na snagu 01.01.2006. godine.

Kako se riješiti opasnog materijala?

U Hrvatskoj je također 3. prosinca 2008. uspostavljen sustav skupljanja, prijevoza i odlaganja građevinskog otpada koji sadrži azbest, pa tako građani mogu pozvati ovlaštenog skupljača koji će od njih besplatno preuzeti i propisno odložiti azbestni otpad. Popis ovlaštenih skupljača koji od građana i tvrtki preuzimaju građevinski otpad koji sadržava azbest nalazi se na stranicama ministarstva (www.mzopu.hr). Ovlašteni skupljači od građana takav otpad preuzimaju besplatno, troškove će za njih snositi Fond za zaštiti okoliša i energetsku učinkovitost, a tvrtke će troškove skupljanja, prijevoza i odlaganja azbestnog otpada snositi same.

Proslijedi informaciju

Unatoč edukaciji i informiranju o opasnosti azbesta, mnogo je onih koji tu opasnost podcjenjuju i nisu svjesni da je ta »čudesna ruda» tempirana bomba. Zato, udružimo se i nastavimo s akcijama/kampanjama uklanjanja azbesta iz životne okoline kako bi Hrvatska svima bila još ljepša i zdravija za život.

Post je objavljen 09.08.2017. u 20:42 sati.