Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Berlin Potsdamer Platz



Potsdamer Platz je jedini berlinski trg čija se povijest nalazi u srednjoškolskom udžbeniku njemačkog jezika, tu lekciju svake godine obrađujem. Trg je zbilja bio prelijep kroz povijest, imao je baš svoj štih. U vrijeme socijalističke Njemačke jedno od najprivlačnijih mjesta je bila poznata pivnica koja je bila zanimljiva u svakom pogledu. Gotovo valjda polovica pivskih krigli koje su se sjajile je zaključano pod imenima čekalo stalne goste. Osoblje je bilo komunikativno i ljubazno, sjećam se savjeta tadašnje valjda gazdarice, da ako već imam novca, a imao sam, pijem samo Radeberger, ne njihova pučka piva, jer se samo ovog pazi i kvalitet itekako kontrolira.
Pao je i čuveni berlinski zid, došla je demokracija, cijena zemljišta je vrtoglavo porasla i trg je, uključujući i neprežaljenu birtiju za koju je ipak bilo nekih prosvjeda, trg je dakle, osim par povijesnih iskopina, sravnjen sa zemljom. Kapitalizam je odlučio pokazati svoju moć, u igru oko kupovine građevnog prostora su ušli najjači svjetski igrači, pobijedili su tada najmoćniji Sony i Mercedes i izgradili po nacrtima najskupljih arhitekata svoje zgrade, tu je naravno bila i njemačka banka DB, a jučer sam vidio da je svoje mjesto našla i kineska banka, nije je bilo prije, ne znam čiju su zgradu kupili. Sony je napravio uglavnom restoranski i kino kompleks s impresivnom ogromnom kupolom, Mercedes trgovački centar, poznate arkade.
U Mercedesovom centru je i izložba o Potsdamer Platzu prije i poslije pada zida, paralelne fotke, ono prije neuredan prostor, sad luksuz, ideološki obojana šarena laže kao i lekcija u našem udžbeniku. Ove godine sam došao na svoje, nisam baš zlurad, ali oba centra loše posluju, australijski restoran nema više na meniju kombinaciju klokana, krokodila i australijskog pilete, za koju smo svojevremeno platili 19.95 eura, pofotkano je i na blogu. U Mercedesu je veliki broj dućana zatvoren, nema baš posjetitelja i drugi ne useljavaju u napuštene prostore. Kapitalizam je nezajažljiv, pa je u mnogo ružnijoj zgradi kod kolodvora otvoren berlinski Mall, jedan od najvećih takvih centara uopće i pomeo turistima okrenutu konkurenciju.
Fotka jednog od najluksuznijih hotela tamo služi mi kao podsjetnik na davni bliski susret s Britney Spears, opisan u jednom davnom postu na ovom blogu, limuzinu poput one iz koje je ona izašla nisam zadnjih godina vidio.

Post je objavljen 04.08.2017. u 07:43 sati.