Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Fenomen pseudo-javnog prostora

Pseudo-javni prostor se može najbolje opisati kao neki prostor (ulica, trg, plato, park, staza i slično) koji je de facto javan (zbog činjenice da je otvoren, neograđen i da ljudi/prolaznici njime mogu nesmetano prolaziti 0-24 sata), ali je de jure ("na papiru") u nečijem (privatnom) vlasništvu.

Radi se o situacijama gdje netko (npr. neka kompanija) kupi neki komad zemlje (ili kako bi se stručno reklo - katastarsku česticu), izgradi na tom komadu zemlje neku zgradu, a ostatak okoliša oko zgrade uklopi (bez ikakvog fizičkog ograđivanja) u već postojeće ulice, trgove isl. koji "diraju" taj njihov komad zemlje. I to najčešće da uopće nema nikakvog znaka da se radi o "privatnom prostoru".

Na svim takvim "pseudo-javnim" lokacijama sasvim su uobičajene pojave da zaštitari (u službi vlasnika tog komada zemlje, odnsono zgrade koja se na tom komadu zemlje nalazi, i njihovim osobnim prohtjevima i pravilima) presreću ljude zbog najrazličitijih razloga, počevši već od toga što imaju fotoaparat i nešto snimaju (što se najčešće događa), pa do raznih drugih razloga (npr. tjeranje "neprikladno odjevenih" ljudi isl.).

Problem je što takvi pseudo-javni prostori imaju tendenciju širenja. U Velikoj Britaniji ta pojava je dostigla gotovo epidemijske razmjere, do mjere da u nekim većim gradovima (npr. Londonu) na nekim lokacijama gotovo da nema nogostupa, trga, parka, platoa ili staze koji nije "privatno vlasništvo" (obližje zgrade/kompanije).

These squares are our squares: be angry about the privatisation of public space

Revealed: the insidious creep of pseudo-public space in London


No vrlo slična stvar se pomalo događa i kod nas! Naime, u blizini raznih trgovačkih centara, poslovnih zgrada i sličnih objekata (prvo što mi pada napamet je zagrebački Arena Centar, op.a.), dovoljno je imati fotoaparat oko vrata i/ili nešto snimati, da bi se imalo posla sa zaštitarima koji tvrde kako je "tamo snimanje zabranjeno jer je vlasnik tako odredio", bez obzira što na prilazima nema nikakvog znaka obavijesti ili zabrane...

Post je objavljen 03.08.2017. u 00:00 sati.