Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZOOVRT U ZATONU OBROVAČKOM


" ZOOLOŠKI VRTOVI SU ZASTARIJELI KONCEPT ZABAVE I STJECANJA PROFITA "

Udruga prijatelji životinja ima negativan stav o zoološkim vrtovima, a u ovom je tekstu riječ o zoovrtu u Zatonu Obrovačkom. Prenosim njihov tekst koji su mi poslali.
"Kao i u slučaju restorana „Macola” u Korenici, gdje nesretni zatočeni medvjedi služe vlasniku restorana kao turistička atrakcija za privlačenje gostiju, tako i improvizirani zoološki vrt u sklopu restorana „Anita” u Zatonu Obrovačkom već godinama šokira posjetitelje. Iako su gosti zgroženi vidljivom i sve većom patnjom životinja, najžalosnije je to što taj tzv. zoološki vrt nesmetano posluje već 17 godina, unatoč zgražanju turista i prijavama inspekcijama.
Nakon što je udruga Prijatelji životinja 2010. godine prijavila zoovrt, Ministarstvo poljoprivrede odgovorilo je da je veterinarska inspekcija utvrdila da su životinje smještene u adekvatne boksove s hranilicama i pojilicama te da je prostor uredan i održavan. Vlasnici su nakon prijave podnijeli zahtjev Ministarstvu da ih registrira kao zoološki vrt, a i Uprava za zaštitu prirode zaprimila je od njih zahtjev za držanje zaštićenih divljih svojti u zatočeništvu.
Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, jasno ističe stav većine građana: „Protivimo se registraciji ovog mučilišta životinja u zoološki vrt i ozakonjenju takvoga ‘poslovanja’. Tražimo njegovo hitno zatvaranje i razmještanje životinja u utočišta! Zoološki vrtovi su zastarjeli koncept zabave i stjecanja profita. Hrvatskoj ne treba još jedan primjer svima očitog primitivizma držanja životinja u zatočeništvu i negativan turistički imidž.”
Prijatelji životinja još su prije sedam godina ukazivali na nezakonito držanje životinja od strane vlasnika restorana, na činjenicu da Milan Anić nabavlja sve više egzotičnih životinja i traži od posjetitelja zoološkoga vrta dobrovoljne priloge za hranu za životinje. Očevici su navodili da vlasnik hrani životinje otpacima iz restorana i hranom slabe nutritivne vrijednosti.
Ništa se nije promijenilo od 2010. i životinje su i dalje smještene u ograđenim betonskim kavezima neprimjerene veličine s obzirom na vrstu, bez adekvatne zaštite od raznih vremenskih uvjeta te bez poticajnog okoliša. Najnoviji komentari posjetitelja govore o bijedi života na ljetnim vrućinama i uz buku prometa, o mršavoj lisici, nojevima kojima nedostaje perje i imaju problema s nogom, depresivnom majmunu u kavezu, afričkom paunu kojemu nedostaje pola krila i curi krv… Životinje su apatične, ograničene u kretanju premalim životnim prostorom, prisiljene na zatočeništvo u potpuno neprirodnim uvjetima, a upitna je i adekvatnost njihove prehrane i primjerena zdravstvena njega.
U svim zoovrtovima životinje su usamljene, bez mogućnosti stvaranja društvenih veza s pripadnicima svoje vrste, bez prilike za mentalnu stimulaciju ili tjelesne aktivnosti, zbog čega obolijevaju od zoopsihoza, abnormalnog i autodestruktivnog ponašanja: stalno kimaju glavom, grizu rešetke, vrte se ukrug, hodaju gore-dolje unutar kaveza, grizu vlastite udove.
Prijatelji životinja još jednom pozivaju da se ne ozakoni rad privatnog zoološkog vrta u Zatonu Obrovačkom. Također, naglašavaju važnost uvođenja tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati kao kućni ljubimci. Nažalost, osim što pate u zatočeništvu zooloških vrtova, brojne egzotične životinje nekontrolirano se prodaju putem oglasnika kao kućni ljubimci, što je problem koji treba rješavati sada, a ne kada eskalira do razine golemih financijskih troškova i problema sa smještajem neželjenih i odbačenih životinja."

Internet stranica Udruge prijatelji životi ja na www.prijatelji-zivotinja.hr.


Post je objavljen 01.08.2017. u 05:51 sati.