Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

61. European Go Congress 2017. – prvi dio

22. 07. do 6. 08. 2017. in Oberhof / GermanyOberhof u Njemačkoj je ove godine domaćin 61. Europskog Go Kongresa. U trajanju od dva tjedna će se ovdje odigrati razna natjecanja u gou. Biti će tu i raznih inačica kao što je parski go, rengo, brzopotezni go, a i kombinirano natjecanje u šahu i gou.
Odigrati će se i natjecanje za prvaka Europe, a i otvoreno prvenstvo Europe. Ova dva natjecanja će se održati kao jedan, ovdje najjveći, turnir, koji će u konačnici brojati preko 700 natjecatelja.
Na natjecanjima u Oberhofu sudjeluje za naše boje obitelj Medak. Zaljubljenici u misaone igre go i šah Medaki ovaj puta igraju u punom sastavu. Tu su tata i mama, Damir i Jasna, kćer Mirta, i sinovi Robert i najmlađi Stjepan. Pridružiti će im se, ali samo za vikend, od naših, Zoran Mutabžija i Božo Špoljarić.
Kao uvertira ovim događanjima je odigrano finale ekipnog prvenstva Europe, o kojem sam već izvjestio, a na kojem je pobjedila Rusija.
Glavni veliki 'Main turnir' uključujuči borbu za prvaka Europe, počeo je u nedjelju 23. 07. u 10 sati. Ovaj turnir se igra jedno kolo dnevno uz slobodan dan u srijedu, a ne igra se ni u dane vikenda u sredini. Svi Medaki igraju na Mainu.
Zanimljivo je da je vrijeme za razmišljanje na ovom turniru ovisno o snazi ( kategiriji ) jačega protivnika u partiji. Tako je ono za lategorije 4. dan i jače 2,5 sata po igraču i byoyomi 3x1 minuta. Za kategorije od 3. kyua do 3. dana je osnovno vrijeme 2 sata po igraču, a byoyomi 3x40 sekundi. Igrači ispod 3. kyua imaju svaki svojih 1,5 sat i byoyomi 3x30 sekundi ili po kanadski 20 kamenova za odigrati u 10 minuta.
Još jedna zanimljivost je da je komi 7 poena, a to omogućuje nerješene rezultate, mada su vrlo rijetki.

Jedna od turnirskih dvorana.

Pogledajmo kako su naši odigrali u prvom kolu:
Stol Crni          - Bijeli       Rez
167 Medak Damir (3k) - Waelde Simone (3k) 0:1
177 Medak Mirta (4k) - Imiya Teruo (3k) 1:0
224 Fritsch Iwan (7k) - Medak Robert (9k) 1:0
271 Arsentyev Andrey (12k) - Medak Stjepan (12k) 1:0
316 Ono Nobuko (20k) - Medak Jasna (20k) 0:1
'Poslije 1. kola glavnog turnira najzanimljiviji i najposebniji događaj bio je "relay-go". Igrale su dvije ekipe: jednu su činili europski, a drugi kineski profesionalni igrači i jaki danovi, Svaka ekipa delegira po dva igrača koji na "glavnoj" ploči igraju određeni broj poteza (svatko po 9) prema pravilima parskog goa. Za vrijeme igre partija se internetom "prenosi"
(relay) do dviju "pomoćnih" ploča (na suprotnim stranama dvorane) na kojima treneri ekipa objašnjavaju mogući razvoj igre i na taj način pripremaju novu "smjenu". Kao i u ostalim sportovima treneri imaju pravo na dvominutne "time-oute" kada imaju pravo dati savjet i igračima koji upravo igraju.
Sve u svemu, zabavno i poučno. Iako su kineski profesionalci imali prednost, na kraju je pobijedila europska ekipa.
Damir e-mailom'
U ponedjeljak je na redu 2. kolo glavnoga turnira. Evo rezultata naših:
Stol Crni          - Bijeli          Rez
172 Li Dan (3 Kyu) - Medak Damir (3 Kyu) 0:1
181 Medak Mirta (4 Kyu) - van Egmond Nanko (3 Kyu) 0:1
230 Medak Robert (9 Kyu) - Werner Peter (7 Kyu) 1:0
278 Medak Stjepan (12 Kyu) - Hresko Danylo (11 Kyu) 0:1
318 Medak Jasna (20 Kyu) - Marz Leopold (20 Kyu) 1:0
Poslije podne je krenuo i Rapid turnir. Na njemu je puno kraće vrijeme za razmišljanje od glavnoga turnira i iznosi 30 minuta po igraču. Byoyomija nema. Od naših igraju: Mirta, Robert i Stjepan. U današnjem prvom kolu Rapida svo troje su pobjedili.
'U velikoj dvorani pogodnoj za kino-projekcije prikazan je film "The Surrounding Game", pravo malo remek-djelo dvojice go-igrača koji su prije pet godina odlučili snimiti dokumentarac o gou iako prije toga nisu imali nikakvog filmskog iskustva.
https://www.surroundinggamemovie.com/
U prepunoj dvorani smo imali pet mjesta u prvom redu zahvaljujući Robertovom i Mirtinom ranijem dolasku i zaista smo uživali u filmu.
Iako je glavna tema prvi turnir američkog profesionalnog sustava, autori su dali odličan pogled na go iz kineske, japanske i korejske perspektive. Uz niz rijetko viđenih scena, svakako je najimpresivniji 99. rođendan Go Seigena kojeg je snimanje dogovorio Michael Redmond, 9p. Pored fantastičnih drvenih ploča bilo je lijepo vidjeti i ploču za.
Poslije ovako ispunjenog dana pitanje je što nam donosi sljedeći ...
Damir e-mailom'
Evo i utorka. Obilježava ga radosni Damirov e-mail.
'Prije nekih 30 godina započeo sam omladinsko prvenstvo Hrvatske u šahu s 5 pobjeda. Sportske novosti su objavile naslov "Medak 5 iz 5", a nitko nije primijetio Jasnu koja je na ženskom natjecanju na istom prvenstvvu imala 9 iz 9.
Danas se povijest ponavlja, ali u ljepšoj izvedbi: dobili smo svih pet partija.
Djeca su na pro-lekcijama, Robert je čak stigao analizirati s Catalinom.
U 16:15 je drugo kolo Rapida, a u 18:00 počinje skupština EGF.'
Pa pogledajmo tih 5 pobjeda.
Stol Crni          - Bijeli             Rez
171 Bensel Rolf (3 Kyu) - Medak Damir (3 Kyu) 0:1
189 Overbeek Marieke (3 Kyu) - Medak Mirta (4 Kyu) 0:1
232 Medak Robert (9 Kyu) - Wahl Oleg (7 Kyu) 1:0
290 Arffman Riina (10 Kyu) - Medak Stjepan (12 Kyu) 0:1
325 Medak Jasna (20 Kyu) - de Groot-Suzuki Hiroko (20 Kyu) 1:0

A u 2. kolu Rapida imamo još dvije pobjede u tri partije.
O Skupštini EGF u narednom postu.
A ima nešto zanimljivo i od srijede koja je bila dan za odmor.
'Ako će se po nečemu dobrom pamtiti kongres u Oberhofu, onda je to ova inovacija: 20 parova igra stojećki već treće kolo. Za sada sve pobjede imaju dva peta dana iz Vijetnama, a u protivničkoj ekipi im je koautor filma "The Surrounding Game".
Otto nije imao s kime igrati, a Stjepan uživa u timskom gou, pa je Jasna odigrala nekoliko odličnih partija (2:0 u šahu, 1:1 u gou).
Pogledajmo to na dvije slijedeće slike.


'Srijeda je obično na kongresima "slobodan" dan, jer se službeni turnir ne igra, a i profesionalni igrači ne održavaju lekcije niti komentiraju partije.
Međutim, srijedom se odigrava popularni ekipni turnir ("rengo") na kojem u svakom timu naizmjenice igraju po tri igrača. Mirta i Robert su - kao i prošle godine - bili u ekipi s Wu Haom, 2p, iz Kine. Ove godine je igrao i Stjepan, u kombinaciji sa 7 i 17 kyuom, što je snimila i njmačka televizija MDR i prikazala u glavnim vijestima u 19 sati:
http://www.mdr.de/mediathek/mdr-videos/a/video-124820.html


Slike sa rengo turnira.

Damir je imao dva zadatka koja su podrazumijevala da u isto vrijeme bude na dva mjesta: na radionici za učitelje goa i na turniru "šah i go". Na sreću, ta dva jedinstvena događaja odvijala su se u susjednim dvoranama.
Radionica za učitelje goa počela je ranije, u 13 sati i bilo je jako zanimljivo. S obzirom na situaciju u Europi, glavna tema je bila privlačenje novih igrača i njihovo zadržavanje u go zajednici (organizacija i motivacija). Preostalo vrijeme je iskorišteno za konkretne savjete vezane uz poučavanje. Na kraju smo svi dobili "domaće zadaće" vezane uz komentiranje partija početnika.
Za turnir "šah i go" prijavilo se čak 20 parova, što je - s obzirom na istodobni rengo-turnir - bilo iznad svih naših očekivanja. Točno u 15 sati objasnili smo pravila, makli stolice i počeo je prvi "šah-go" turnir u stojećem stavu. Jasna je igrala u paru sa simpatičnim Ottom (5 kyu). Dobili su sve šahovske partije, čak i partiju goa protiv po kategoriji jače nizozemske kombinacije. Na kraju su podijelili odlično 4-5. mjesto. Na turniru su se u vrh probili simpatični Vijetnamci (5d i 3d) i Amerikanci (5d i 1d). Za američku ekipu je igrao ko-autor jedinstvenog dokumentarca "The Surrounding Game", tako da će ova izvorna hrvatska ideja možda imati interkontinentalni odjek. Turnir je završio "mrtvom trkom" američkog i njemačkog para koji su prema svim kriterijima imali jednak broj bodova. Pored 40 igrača, u prostoriju je došlo najmanje još toliko šahovskih znatiželjnika koji su na ostalim stolovima igrali pojedinačni i ekipni šah. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se simbioza misaonih igara razvijati dalje.

Pozdrav Damir!'

Post je objavljen 27.07.2017. u 00:33 sati.