Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zivaglava

Marketing

Život nakon gastrektomije - drugi dio!!!

Ajmo školski ispočetka:

RAK ŽELUCA - UZROCI

Piše ovako: Najčešće obolijevaju osobe starije od 55 godina, Irci i Škoti, Japanci,Latinoamerikanci, osobe koje konzumiraju hranu sa puno soli pogotovo sušenu, dimljenu i usoljenu hranu, osobe sklone alkoholu, osobe sa krvnom grupom A, više muškarci - manje žene

Stvarnost:

Sve češće obolijevaju mlađe osobe i to je po redu drugi najčešći uzrok raka na svijetu.Sa gore navedenim zemljama nemam baš nekih poveznica (a imam nekoliko koktela nacija u krvi) osim ako mi neka prababa nije zaskočila malog japanca dok je statirao u kukuruzu. E sad, po ovome ispada da bi mi Slavonci svi trebali pokrepat. Osobno, nisam bila baš neki ljubitelj kobasica, kulen-seka, kulina, slanine (osim čvaraka, of kors) i ostalih delicija i prehrana mi se sastojala od puno voća i povrća iz vlastitog vrta, domaće peradi i domaćih gica hranjenih čistim kukuruzom i djetelinom. Nisam baš bila sportski tip, ali sam uvijek bila u pokretu, a alkohol u moje sveto tijelo nije dolazio u obzir.

Osobe sa krvnom grupom A; e to već može, jer jesam (ljudovi moji, jeste li vi vidjeli sve boleštine od kojih oboljevaju osobe sa krvnom grupom A? Čisto sam pobjegla sa stranice, čitajte ju sami!)

Više muškarci nego žene; e to jeste! U selu u kojem živim ima nas oko 20-ak koji smo operirani i ja sam jedina ženska! Da ste me pitali prije nekoliko godina da li čovjek može živjeti bez želuca vjerujte da bih odgovorila niječno. Stvarno pojma nisam imala da se to može!
E sad, razlika između muških i ženskih operanata je u tome što nakon operacije muškarci nemaju bolove nakon konzumiranja hrane, a većina žena ima ! Razlog tome je nepoznat, a navodno da se bolovi javljaju jer se mjesta spojeva tamo unutra jako skupe kod žena (isto nepoznati razlog) pa je protok hrane otežan i ujedno bolan.

Liječnikov komentar: 40% genetika, 30 % loša voda, 30% čista sreća! Alkoholičari su u manjini!

Može biti....ma znala sam od početka da sam neke jebene sreće!
Što se familije tiče, bake su umrle od karcinoma jetre i debelog crijeva, a tetke su imale maligne i dobroćudne tumore na maternici.
Voda: navodno se kontrolira, a vidjeli ste i sami kakva se voda pije u Slavoniji, lijepo obogaćena arsenom ili parazitima. Iskreno, mislim da je kombinacija one paučine koju su bacali iz aviona za vrijeme rata i loša voda. Tko je Slavonac zna dobro o čemu pričam!
Pa naravno da alkoholičari ne oboljevaju, valjda alkohol pobije sve te baje u želucu!

O SIMPTOMIMA NEĆU JER SAM IH OPISALA RANIJE u prijašnjim postovima, a sve počinje sa gastritisom, GERB-om. Navodno da će gastritise i čireve sada tretirati kao neko predkancerozno stanje. I neka...što više ljudi uzmu u obzir i na promatranje, mogućnost spašavanja je veća. (Vi svi koji patite od toga izvolite se redovno kontrolirati!)

A sada o onome što vas čeka nakon operacija!

Ako ste mislili da je zajebancija samo oko hrane, sranja i povraćanja...silno ste se zeznuli! To vam spada pod svakodnevicu! Ovaj post je o tome što možete očekivati NAKON konzumiranja hrane koja vam paše ili ne paše, što se događa u periodu od 3 godine i što trebate tražiti od liječnika u tom periodu ako on to slučajno smetne sa uma.

1. DUMPING SINDROM

...je skup gastrointestinalnih i kardiovaskularnih simptoma koji se javljaju 15 - 20 minuta nakon jela, a očituje se u osjećaju slabosti, pretjeranom znojenju, bljedilu, osjećaju mučnine, ubrzanom lupanju srca, bolovima i grčevima u stomaku, povraćanju, proljevu i nesvjestici poslije toga.

E sad bi mogli pričati Markove konake o tome, kako ugljikohidrati i šećeri brže prolaze kroz jejunum i tako to. Jednostavno - nešto vam nije pasalo! Bilo hrana, bilo okolina, a nitko ne zna što ga uzrokuje! Okidač vam može biti malkice toplija hrana, vrućina, hladnoća, svemirsko zračenje... Jbg, nitko ne zna i nitko vam ne može pomoći osim vas samih. Prije sam napisala da je sve metoda pokušaja i iako se držite namirnica koje vam pašu desiti će vam se dumping sindrom.

Penelopa je napisala da je išla 37 puta na wc (plus sve ovo gore), ali ja nisam brojala. Mene je zadesilo na kupanju na bazenima i znam da sam sjedila 4 sata na wc-u dok je iz mene izlazila voda. Mislim da sam se posrala brat-bratu 60 x. Suprug me onesvještenu sa gaćama na gležnjevima (sreća moja obukla sam dugu pamučnu haljinu) iznio sporednim putem u auto i sa upaljenim žmigavcima vozio kao sumanut preko granice u hitnu (ni el presidente nije brže prešo granu). Dobila sam 4 infuzije i još doma za praviti u kućnoj radinosti. Taj dan nisam ništa jela osim grisina kojeg sam si ponijela jer sam htjela da se djeca iskupaju . Radi se o tome da vam se iz nekog nepoznatog razloga sva tekućina iz organa i krvi počinje pretakati u tanko crijevo i stvarno čujete klokotanje cijelo vrijeme.

Moj savjet vam je: nikada ne idite sami bilo gdje, ako vam se i desi dumping - čim malo prestanu bolni grčevi hidrirajte se, pijuckajte tekućinu na slamku (ja i inače pijem samo na slamku jer me boli kada progutam veću količinu tekućine, a ovako ju kontroliram), uvijek imajte u frižideru blagu juhu od vegete sa kašičicom šećera jer je bolje i to nego satima čamit čekajući da infuzija isteče u venu, a i ukusnije je(a samo ju treba smlačiti).

Postoji i kasni dumping koji se javlja sat i pol do 3 sata nakon jela, a očituje se iznenadnom slabošću, hladnim znojem, nesvjesticom i jakim lupanjem srca. Šećer u krvi vam naglo opadne, pa opadnete i vi (kaže sin da otresam glavom i da točno zna kada će me strefit. Ma to je moj pokušaj da odagnam nesvjesticu! ha ha). Nemojte da vas vuku do kreveta ili kauča. Neka vas spuste na mjestu gdje jeste i daju vam malo soka, smokija ili par keksa, brzo ćete nadoći. Nakon dumping sindroma često će vas danima boljeti u prsima, boljeti će vas mišići kao da ste trčali štafetu. Lezite, odmarajte dok ne prođe, a ako ste picajzla kao ja i sve vam mora biti tip-top u kući i dvorištu, istrenirajte muža!

2. INJEKCIJE B VITAMINA

....suđene su vam svaki mjesec do kraja života. Nemamo želudac i ne možemo ga izvući iz hrane. Jako je bitan i ako vam pofali u organizmu može utjecati na živce i izazvati oštećenja tipa moždanog udara nakon kojega nema povratka u normalu!

Lijevi ili desni guz za injekciju vam je na izbor!

A to me dovodi do slijedeće točke a to je:

3.PRETRAGE KRVI I UZV ABDOMENA

Jako su bitne! Pretrage krvi radite barem 2x godišnje jer će vam pomoći da barem na neko vrijeme odgodite anemiju. Ja sam bila prošli tjedan i željezo mi je palo na 1 (normala je 8-30), kao i ostali parametri. Liječnik mi je prepisao infuzije sa željezom, a pošto sada u petak idem na kontrolu ( a i Penelopa je preporučila-mislimo da nam je kirurg zajednički) možda zatražim transfuziju krvi jer su nuspojave manje.

Općenito vam je smanjen unos minerala i vitamina pa možete pokušati konzumirati multivitamine koje se tope u ustima.

Ostalo što će vas patiti (ženski dio) je suha koža, opadanje kose i njena slabija kvaliteta te parodontoza.

Potražite kozmetičke proizvode za jako suhu kožu i nakon svakog tuširanja se pljackajte.

Svoju dugu rubin crvenu kosu skratila sam na kratku pixie frizuru sa dugim šiškama, a pošto nisam mogla održavati boju svaka tri tjedna, a i totalno sam osjedila, postala sam plavuša (go Lokice go!).

E sad najgori dio....zubar! Znam da ga nitko ne voli, ali bolje i to nego trpjeti upalu desni i hodati krezav po svijetu!

Dosta za ovaj post! Čim malo zahladi ja živnem ko ptičica i život je ponovo lijep!


Pusa od Male



Post je objavljen 25.07.2017. u 23:50 sati.