Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Instant-kamere

Instat kamere (odnosno instant-fotoparati) su kamere koje neposredno nakon snimanja izbace gotovu sliku na papairu. Naime dotične konstruirane su tako da snimaju na poseban foto-papir, gdje se unutar samog papira nalaze sve potrebne kemikalije koje same od sebe, nakon snimanja, razviju vidljivu sliku.

Prve komercijalno dostupme instant-kamere pojavile su se 1948. godine. Proizvođač koji je dominirao tržištem instant-kamera bio je Polaroid, pa se tako s vremenom izraz "polaroid" počeo koristiti u žargonu kao naziv za instant-fotografiju (njen fizički oblik na papiru).

Polaroidi su u amaterskim krugovima bili prilično popularni, iz prostog razloga što nije bilo potrebno nositi film na razvijanje i čekati razvijanje, već se sliku vidjelo par minuta nakon snimanja. U profesionalnim krugovima instant-kamere su često korištene za probne snimke; nakon što bi se svjetlomjerom izmjerilo svijetlo, prvo bi se izmjerena ekspozicija provjerila na način da se okinulo nekoliko probnih snimaka "polaroidom" da se vidi što će se dobiti, i tek nakon toga bi se snimalo na film. Međutim, nakon izuma i omasovljenja digitalne fotografije, polaroidi su malo po malo nestali iz upotrebe.

Srećom, kako to obično biva, stare tehnologije nikada u potpunosti ne nestanu. Tako je prije nekoliko godina Fuji "oživio" koncept instant-fotografije, i izbacio nekoliko svojih instant-kamera, tzv. Fujifilm Instax seriju, a koje rade na identičnom principu kao i nekadašnje Polaroid instant-kamere.

Inače, čisto da se spomene jedna zgodna anegdota u kojoj je glavni akter instant-kamera... U Americi je jedan čovjek ispred svoje garaže instalirao staru "polaroid" kameru, da u svrhu odvraćanja prijestupnika glumi nadzornu kameru, uz natpis koji upozorava ljude da ne bacaju smeće jer da ih "snima kamera"...

This Building in Ohio Has a Polaroid ‘Security Camera’


Post je objavljen 28.07.2017. u 00:00 sati.