Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Hipokrizija i fotografija

Hipokrizija (poznata još kao dvoličnost ili licemjerje) je pojava u kojoj neka osoba proziva i/ili kritizira neku drugu osobu (ili skupinu osoba) zbog stvari koje i sama čini, ili pak koja propovijeda jedno, a radi posve suprotno od toga što propovijeda (po sistemu "ti radi ono što ti govorim, a ne ono što ja radim"). Ona postoji i među fotografima, pojavljuje se u nekoliko oblika, a takvi licemjerni fotografi su svim fotografskim krugovima zapravo svojevrsni "neprijatelji u vlastitim redovima", s obziromd a se deklariraju kao fotografi, a ponašaju suprotno od onoga što se deklariraju.

Tako je jedan od oblika hipokrizije u fotografa da netko, tko sebe deklarira kao (ozbiljnog) fotografa (bilo profesionalca, amatera, umjetinka ili štoveć), nema ništa protiv, ili čak štoviše podržava, uvođenje restriktivnih zakona po pitanju fotografije i fotografiranja (npr. poput onih u Mađarskoj ili Španjolskoj, i njima sličnih..), uz racionalizaciju da "to njega njih ne dira jer on ne snima takve stvari", bez obzira što zabrinjava, onemogućuje u radu, ili čak i doslovno kriminalizira sve ili veliku većinu drugih fotografa oko njega.

Drugi oblik fotografske hipokrizije je kada netko (bilo pravi fotograf/fotoreporter ili tek netko tko povremeno snima fotoaparatom ili mobitelom s kamerom) nekoga proziva zato što nešto snima, dok i on sam snima to isto; npr. kada se netko buni da se "ne voli slikat" i/ili bulazni o "narušavanju privatnosti", ali u drugom trenutku (svojim fotoaparatom ili mobitelom s kamerom) bez pardona snima druge ljude oko sebe ili okida "selfije". Ili npr. kada jedan fotograf (ili "fotograf") prodikuje drugom fotografu zbog toga što je "snimio nešto što nije trebalo snimiti (iz kakti "moralnih", "etičkih" ili kojekakvih drugih dušebrižnih razloga), dok s druge strane i sam snima stvari iste ili slične tematike kad mu se za to pruži prilika ili ako to iz nekog svog razloga smatra potrebnim.

Poseban slučaj su pak profesionalni fotografi koji "navijaju" za svoje (profesionalne( kolege, ako slučajno nešto "zagusti", ali po pitanju svih ostalih fotografa (amatera) zauzimaju stav tipa "tko vas j*** kad niste profesionalci". Ili pak situacije gdje razne državne institucije uvode snimanje i video nadzor "običnih građana" kao mjeru za "poboljšanje sigurnosti"; dok se istovremeno bune i prosvjeduju protiv toga da ti "obični građani" snimaju službenike ti institucija, jer se ovi zbog toga "osjećaju ugroženima".

Post je objavljen 25.07.2017. u 00:01 sati.