Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/usputne-biljeske

Marketing

Zlatne žice

Iako je ovo izvorno biciklistički blog, ovaj put napravit ću iznimku, iz naslova izostaviti jedno slovo i pokušati prenijeti osobnu impresiju s jednog vrlo dobrog koncerta kojem sam imao priliku nazočiti. Na završnoj večeri ovogodišnjeg Siscia jazz festivala u atriju sisačkog starog grada nastupio je Damir Kukuruzović Jango Group. Organizator je za ovu glazbenu poslasticu izabrao gotovo savršenu kulisu. Utvrda kraj Kupe sama po sebi izaziva određeno strahopoštovanje, još kad se njome razliju zvuci gipsy swinga u izvedbi vrhunskih gitarista, baštinika legendarnog Djanga Reinhardta, posjetitelj teško može ostati ravnodušan.

Uz ponajboljeg našeg gipsy swing gitaristu Damira Kukuruzovića nastupili su još Željko Bilbija bas gitara, Miroslav Čehaić gitara, sarajevski violinist Bruno Urlić te poseban gost, nizozemski gitarist Paulus Schäfer. Ritmični i melodični muzički performans, kojeg su priuštili sisačkoj i inoj publici, za mene osobno bio je izniman. Bili smo u prilici uživati u izvedbi klasika ovoga jedinstvenog glazbenog izričaja uz pokoju improvizaciju melodija s ovdašnjih prostora. Protagonisti su se iznimno dobro nadopunjavali i u gotovo dvosatnom nastupu ispunili srpanjsku večer zvucima koji itekako plijene pažnju. Nizozemski glazbenik meni je do ove večeri bio gotovo potpuno nepoznato ime, pa je njegov nastup i umijeće ugodno iznenađenje koje me se dojmilo.

Nakon koncerta dojmove smo prikupili i prokomentirali u ugodnoj atmosferi Siscia Jazz Cluba. Tu smo u društvu samih protagonista svirke i organizatora imali priliku čuti viđenje nastupa i cijelog ovogodišnjeg festivala iz jedne druge perspektive. U dužem razgovoru zadržali smo se s Paulusom koji je na mene ostavio dojam vrlo ugodne i skromne osobe, spremne podijeliti svoje bogato glazbeno i životno iskustvo sa sugovornikom.

Na ovom posebnom koncertu mogu zahvaliti prijatelju Daisy Jazz koji mi je priuštio ovaj glazbeni užitak i svojom odličnom knjigom o jazzu odškrinuo vrata gipsy swinga i obnovio interes za ovu posebnu glazbu. On će zasigurno napisati i objaviti ovih dana stručno, opširno i nadahnuto izvješće s ovoga performansa. Ja ću sa zadovoljstvom ovdje i na facebooku podijeliti poveznicu na njegov tekst, što će zainteresiranima omogućiti da steknu širi uvid i potpunu sliku ovog posebnog gitarističkog happeninga kojem smo svjedočili.

Ipak je ovo biciklistički blog, pa ću za kraj spomenuti kako sam za odlazak u Sisak i natrag koristio lokalnu cestu uz Savu po kojoj često vozim bicikl. Bilo je čak pomalo neobično proći taj živopisni zavojiti put autom, pa ću prvom prilikom sjesti na bicikl i u ritmičnom okretanju pedala potražiti neke unutarnje note i melodije.
Post je objavljen 14.07.2017. u 04:15 sati.