Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aneta

Marketing

Malo razbibrige

Mercedes je žensko ime. Po meni se ništa neće zvati.

Tragom nedavnog „oglasa“ kod @Eura:
Oglas:
Tražim lijepu, zgodnu, pametnu i šarmantnu djevojku s automobilom.
NAPOMENA: poželjna slika automobila.

Razmišljam kako se dva Barona – von Schlosser i –von Veige nisu ni usrećili ni obogatili oženivši istovremeno i djevojku i automobil ... Mercedes Jelinek.

Ali po meni se ništa neće zvati iako to ne zavisi od toga da ti je otac bogati trgovac i diplomata i da je spreman uložiti pola miliona neke valute u nešto.

Tesaloniki je također žensko ime. To je ima pobjednice Tasalo-Nike, Nike je pobjeda baš kao i Nike sa Samotrake ... krilata ... Jedna druga djevojčica imala je dvostruku kraljevsku sreću, da se rodi na dan pobjede svoga oca Filipa II i dobije pobjedničko ime i da bude supruga jednog drugog kralja Kasander-a koji je odlučio nazvati grad imenom svoje žene.

Za dobiti ime grada nije nužno biti kraljevna, to je mogla još jedna djevojčica iz jednostavne porodice u Francuskoj, koja je bila mudra i hrabra te okončala stogodišni rat ali i svoj život najapsurdnijom smrću u istoriji – lomačom! Ivana Orleanska. Njeno ime nose dva grada, stari i novi ... a po meni se ništa neće zvati …

Ali ipak,
Mogla bih za nečim zažaliti, za jednim vremenom, što se jedno doba neće po meni zvati, doba dugo koliko i cijeli ljudski život, što u njemu nisam bila kraljica od uticaja, pa da bude obilježeno napretkom i pozitivnim društvenim promjenama.
Za dati ime epohi nije dovoljno zvati se Mudrost, potrebno je i zvati se Viktorija!
Žalim za jednim vremenom – dobom –za jednim dobom više nego za autom, gradom ili nerođenom krunom imena moga.



Post je objavljen 08.07.2017. u 14:42 sati.