Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Dronovi i sezona požara

Dronovi (bespilotne letjelice opremljene kamerama), otkad su se pojavili, postali su i vrlo popularni, s obzirom da omogućavaju nevjerojatne vizure i kuteve snimanja.

Međutim, zajedno sa dronovima pojavila se još jedna pojava - ta da su pojedini vlasnici dronova počeli letjeti tim svojim letjelicama i na mjestima na kojima baš i nije bezazleno letjeti. Radi se o zonama u kojima se odvija zračni promet - oko aerodroma, na koridorima za slijetanje i uzlijetanje zrakoplova, te iznad požarišta koje gase zrakoplovi (tzv. "kanaderi" , "air traktori" i njima slični).

Kod nas se, unatrag nekoliko godina, već događalo da su iznad požarišta lelujali dronovi i ometali gašenje, nakon čega je upućen apel vlasnicima dronova da ih niti u kojem slučaju ne koriste u blizini požarišta, jer mogu uzrokovati rušenje zrakoplova i ugroziti živote ljudi.

Oružane snage RH: Dronovi će nam srušiti kanadere, mičite ih

Nije poznato je li tko kažnjen zbog toga, i na koji način...

No nedavno se u Americi dogodio sličan slučaj gdje je jedan takav neodgovorni vlasnik drona letio dronom iznad požarišta, a što je rezultiralo time da je 14 letjelica koje su trebale gasiti taj požar bile onemogućene u gašenju požara.

Drone Photographer Arrested After Flying Over Forest Fire

Inače, kod nas je regulativa po pitanju dronova, njihovog korištenja, te sankcioniranja neodgovornih vlasnika koliko nejasna i nedefinirana, toliko i komplicirana, s obzirom da se njihovo korištenje regulira sa nekoliko zakona, pravilnika i uredbi...

Post je objavljen 07.07.2017. u 00:01 sati.