Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/haleluja

Marketing

O NEPOVRIJEDIVOSTI BRAKA




"Brak nije naš izum i Crkva nema ovlast promijeniti narav sakramenta. Crkva naprosto ne može prihvatiti one zajednice u kojima je jedan od supružnika već prije sklopio brak te zaključio kako se danas živi u sekulariziranome društvu u kojemu nedostaje katehizacija, vjerski odgoj i obrazovanja, a svjedočimo i mnogim zakonima koji su usmjereni protiv obitelji i braka”



Rekao je to Gerhard Ludwig Müller, (od danas već bivši) kardinal Rimokatoličke crkve u svom odgovoru aktualnom Papi Franji komentirajući njegovu odluku da razvedeni katolici od sada mogu ponovno sklapati brak u crkvi.

Slična praksa već se udomaćila i u nekim protestantskim crkvama i crkvama reformacijske baštine. Za mnoge pastire i teologe brak više nije nepovrediva svetinja. Smatraju ga onoliko svetim koliko to dopušta njihovo, često površno, razumjevanje Božje Riječi. Zato crkveno vjenčavaju razvedene, pronalaze kvaziteološka objašnjenja "zašto se to može", te ih čak uvode i u crkvene službe.

Opasni relativizam i liberalizam nije se uvukao samo u Rimsku crkvu u kojoj trenutno, čini se, konzervativne snage gube prevlast, nego i u cjelokupno kršćanstvo. Više je nego jasno kamo to vodi: ka konačnom dezintegriranju djelatnog Kristovog nauka i njegovog transformiranja u jeftino religiozno kršćanstvo u kojemu će svatko moći raditi što želi, a opet biti prihvaćen i poštovan kao uzoran vjernik i dobar čovjek.

Zamislite se malo, draga braćo i sestre, kršćani. Vi kažete za sebe da ste nanovo rođeni i da slijedite Gospodina Isusa. Ispovijedate kako je on Glava crkve, i kažete da slijedite njegovu volju. No ako, kako tvrdite, doista čujete i slijedite njegov glas zašto onda šutite na sve veću bezbožnost i grijeh koji se ušuljao u naše crkve? Da li ste slijepi kod zdravih očiju ili naprosto niste ono što ispovjedate da jeste?

Znate, Gospodin vas neće pitati jeste li bili poslušni svojim crkvenim vođama, teologijama i crkvenim doktrinama kojih danas već ima daleko više nego gljiva poslije kiše. Pitati će vas jeste li bili poslušni njemu i njegovim zapovijedima. I ne, neće sve pokriti milost. Jer uz svako obećanje o spasenju stoji i uvjet.

Tko ima uho, neka čuje.


Post je objavljen 02.07.2017. u 21:46 sati.