Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

13a, LJUBITI VIŠE, Mt 10, 37-42 (Palma, 30.6.2002.)

Image and video hosting by TinyPic
Radosna vijest je ujedno i korisna vijest. Danas je riječ o općepoznatoj činjenici koju previđamo. Najvažnije je ono što je najvažnije, a manje važno je ono što je manje važno. Važan je redoslijed naglasaka. Važnijem treba poklanjati veću pažnju. Važno je kako smo odjenuti, no važnije je da li imamo što pojesti, još važnije da li smo zdravi… I tako redom. Izbor najčešće nije između dobra i zla, već između većeg i manjeg dobra.
Isus nema ništa protiv toga da ljubimo. No važno je znati koga treba više ljubiti, jer s neurednom ljubavlju svi problemi nastaju. Bilo da manje ljubimo ono što više trebamo ljubiti, ili više ljubimo ono što trebamo manje ljubiti.
Ljubiti… znači graditi život na nekom, očekujući da je taj uporište i izvor smisla našem životu. Oslanjamo li se na ono što nam može biti oduzeto, nerazumni smo.
Isus nam govori da njega iznad svega ljubimo ne zato jer bi bio zavidan i ljubomoran – već jer to je jedini način da sve druge naše ljubavi opstanu. Samo ako je on na prvom mjestu, svakoj drugoj ljubavi osigurano je potrebno nadahnuće. Kao što nije u pitanju da li nam treba električni razglas, električna rasvjeta, električno grijanje… već da li imamo elektrike. Ako nje nema, ni drugog ničeg nema.
Skrenimo pozornost na to da Isus treba biti ljubljen više od svega efektivnom ljubavlju, premda nije nužno da ona bude i afektivno viša od svake druge. Moguće je, naime, da neku osobu više volimo osjećajima nego samog Gospodina, za što i ne treba biti zabrinut u koliko Gospodina svjesno i voljno odabiremo za prvu Ljubav, svjesni da je on Ljubav svih ljubavi.
Upravo u tom odabiranju prioriteta sadržana je tema križa. Svakoj ljubavi dati pripadajuću važnost mučan je zadatak, zapravo je to križ. Znati sebe disciplinirati, biti ciljevit… U koliko smo jutros krenuli na misu, onda treba imati snage ne zadržati se gledajući ulične zabavljače, ili sudjelovati u uličnoj paradi. Križ nije sadržaj života, već put do sadržaja. Nije životno rješenje, već njegovo razrješenje. Križ, to je razboritost u postupanju. Žrtva zbog cilja. Naša ljubav prema Gospodinu mjeri se po veličini žrtve koju smo zbog njega spremni podnijeti. On koji je sva ljubav, zavrjeđuje svu žrtvu.
I imajmo na umu: kad god ljubimo manje, mi ne ljubimo više. Uopće više. Ljubavi prema Gospodinu ima samo dok je svakim danom, i u odnosu prema svemu – uvijek viša.

Post je objavljen 02.07.2017. u 11:32 sati.