Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Policijska represija snimanja

Ako se krene od pretpostavke da kamere smetaju samo onima koji nešto žele prikriti, odnosno ne žele da nešto bude zabilježeno snimanjem, tada pokušaji zabrane snimanja od strane policije, odnosno pojedinih policajca, prilikom raznih policijskih intervencija zapravo ostavljaju prilično jak dojam da time policija ili ti pojedini policajci zapravo nastoje sebe osloboditi eventualne odgovornosti u slučaju da na snimkama bude zabilježeno bilo kakvih nezakonitih policijskih postupanja - neopravdane i pretjerane upotrebe sile, odnosno zloupotrebe položaja i ovlasti.

Princip je zapravo vrlo jednostavan - ako nema snimke "nije se dogodilo". A najjednostavnija metoda kojom se to već u startu nastoji spriječiti su - zabrane. U suprotnom se onima koji snimaju prijeti uhićenjem.

Već se događalo da su snimatelji, kako u inozemstvu, tako i kod nas, svojim fotoaparatima i video-kamerama, bilježili policijsku brutanost, zbog čega se ponekad (ne uvijek!) događalo da su policajci koji su prekoračili ovlasti i bili snimljeni morali odgovarati radi svojih protuzakonitih radnji. Jednako tako bilo je i slučajeva da je policija "preventivno" privodila ljude samo zbog snimanja (uz vrlo neuvjerljive i nebulozne isprike da je to zbog nekog drugog razloga), te im pisala prijave za neuvjerljive ili besmislene optužbe (npr. da su snimanjem narušavali javni red i mir).

No kada takav način djelovanja ne upali,te unatoč tome i dalje bude gro snimaka (od kojih je neke mučno za gledati) zahvaljujući tome što danas svatko posjeduje nekakvu spravu za snimanje, onda se od strane policije i njoj srodnih institucija (raznih udruga, ministarstava, policijskih sindikata i sličnih) obično krene i u pokušaje da se demagogijom pokušavaju progurati čitavi zakoni kojima bi se snimanje policije zabranilo, a onoga tko prekrši takav represivni zakon automatski pretvorilo u "kriminalca", što bi pak policiji "odriješilo ruke" po pitanju represije snimanja, i ujedno ih oslobodilo bilo kakve odgovornosti na temelju video snimaka, jer snimaka ne bi bilo, ili bi ih bilo vrlo malo.

Tako nešto je već prošlo u Španjolskoj prije par godina - uz demagogiju kako "snimanje ugrožava policajce i njihove obitelji" proguran restriktivni zakon koji između ostaloga zabranjuje i sankcionira snimanje policije, a što je rezultiralo time da u sitacijama kada netko snimi policajce kako krše neki zakon ili zloupotrebljavaju ovlasti, bez pardona kažnjen bude snimatelj zbog snimanja, a ne policajac koji je na snimci zabilježen prilikom zloupotriebe policijskih ovlasti.

Čini se da se u zadnje vrijeme i kod nas počelo događati nešto slično.

Naime, sindikat policije se već bunio u vezi snimanja policajaca i objave njihovih fotografija na društvenim mrežama uz vrlo sličnu demagošku retoriku - da je to snimanje "poziv na napade na policajce", odnosno "da ih ugrožava"...

Inače, vrlo zanimljivo je to da je u nama susjednoj Srbiji, i koja nije u EU, njihovo ministarstvo unutarnjih poslova objavilo čak i službeni dokument prema kojem je snimanje policije na javnim mjestima i prilikom postupanja sasvim legalno, te da se policajci koji obavljaju javni posao na javnom mjestu, dok su u službi ili na intervenciji, ne mogu pozivati ni na kakvu privatnost...

Post je objavljen 06.07.2017. u 00:01 sati.