Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Plaće učiteljima povećati 50% - prvi korak obrazovne reforme

"Negativna selekcija" u prosvjeti postojala je još dok sam ja bio srednješkolac, prije 40-ak godina. S omasovljavanjem prvo osnovnog a onda i srednjeg obrazovanja, paralelno je išlo srozavanje ugleda učitelja i širenje uvjerenja da to zanimanje biraju oni, koji nisu sposobni za bolje.

Teachers Day MandelaPrije 10-ak godina, kad sam bio politički aktivan, predložio sam da u programu naše stranke bude naglo povećanje plaća učitelja i nastavnika osnovne i srednje škole za 50%. Bez prethodnog uvjetovanja (ono, prvo će neki vanjski suci provjeriti koji vrijede). Svi su me gledali kao da se samo zajebavam ili sam poludio (ok, uvijek sam bio prilično lud, ali to je druga tema), te su preko toga i šutke prešli.

Ali, mislio sam ozbiljno i mislim i danas. To je investicija u razvoj, jednako kao kupovina računala isl..

Mrkva prije batine. Lova je važna, učitelji tako počnu sebe više cijeniti i više su motivirani, a onda ih i drugi počnu cijeniti. I onda se može pripremiti i obrat u kriterijima ocjenjivanja, također nagli obrat IMHO, jednostavno se ljudima kaže, gledajte, naprosto postavite neki okvir, možete imati 10% odličnih, možda 20% ili 30% u elitnoj gimnaziji, trojka mora postati normalna ocjena, to je "dobar", cilj treba biti da su velika većina učenika "dobri" a normalno je da ne bude puno "vrlo dobrih" ili "odličnih". I onda se dobije dobar odnos prema učenju i vrednovanju.

Takvim se aktom potiče napredak učiteljske struke u slijedećim godinama. Postaje moguća stroža selekcija za to važno zanimanje, jer će se puno više kandidata javljati. A oni, koji pooštrene kriterije ne zadovoljavaju, s vremenom će otpasti. Pa će onda rasti i kvaliteta nastave. Pa onda valjda i obrazovanja - a "obrazovanje" jest sticanje "obraza", a ne samo znanja; danas djecu uglavnom učimo, da žive pod obrazinama.

Glasao bih za stranku koja bi stavila to u svoj program.

Nije to naravno sve, nije "alfa i omega", ali jest "alfa", ako bismo željeli stvarno poboljšati sustav i proces obrazovanja u Hrvatskoj.

"Obrazovna reforma", a ne samo "reforma obrazovanja": jer ne treba promijeniti samo školstvo, nego i opći odnos prema obrazovanju.

Ne mora tako biti u naprednijim zemljama. U Finskoj, koja je primjer odličnog obrazovnog sustava (koji nije pao s neba nego je sustavno osmišljen i ostvaren) plaće učitelja nisu naročito visoke. U našim uvjetima, međutim, potrebna je "šok terapija" da bi se obrnuo polustoljetni trend srozavanja dostojanstvaprofesije.

Teacher pay around the world

Global Teacher Status Index | Varkey Foundation

Post je objavljen 01.07.2017. u 16:33 sati.