Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Kako pokrenuti i voditi posao od kuće?

(Tekst je izvorno objavljen na mom LinkedIn blogu 27.06.2017.)

Kako uvijek često i rado čitam poduzetničke priručnike, zadovoljstvo mi je objaviti da sam nabasala na knjigu u izdanju nakladnika Matić savjetovanje d.o.o. iz 2016. godine, iza kojega stoji i organizacija Women in Adria, pod naslovom „Kako pokrenuti i voditi posao od kuće?“

Radi se o priručniku-kompilaciji tekstova šest autora i autorica, koji obrađuje teme organizacije i uređenja kućnog ureda, financija i prava rada od kuće, izbora uređaja za rad (računalo, printeri), alata za učinkovit rad i razgovora s poduzetnicama koje već neko vrijeme uspješno rade od kuće.

Priručnik je kratak, vrlo praktičan i namijenjen poduzetnicima i poduzetnicama koji tek počinju razmatrati mogu li hobi ili poslovnu ideju pretvoriti u održiv biznis. Za nas koji smo se već upustili u posao (a to je i razlog zašto sam se ja odlučila uzeti ovu knjigu s police), ova je knjiga povod za razmišljanje možemo li preorijentirati svoj posao na rad od kuće radi pojednostavljivanja poslovanja i smanjenja troškova, pa sam u tom smislu i ja razmišljala o radu od kuće.

Naime, i odvjetnici su, iako su u svom poslovanju ograničeni odredbama Zakona o odvjetništvu i Kodeksom odvjetničke etike, pa im nije dopušteno sve ono što mogu poduzetnici u drugim gospodarskim područjima, ipak samostalni poduzetnici i gospodarstvenici koji svoje usluge pružaju na tržištu, slijedom čega moraju razmišljati i o svemu onome što muči bilo kojeg poduzetnika – kako pronaći klijente, kako isporučiti uslugu, kako naplatiti uslugu, kako voditi poslovanje, kako smanjiti troškove i povećati prihode, kako postati i ostati profitabilan, kako organizirati ured i uredsko poslovanje, kako se predstaviti i promovirati svoje usluge…

U tom smislu, valja reći da se odvjetnici bave pružanjem pravne pomoći, što znači da oni prodaju svoje vrijeme i svoju stručnost. Takav posao u materijalnom smislu ne zahtijeva ogromne resurse, mi ne posjedujemo sirovine, zalihe, strojeve ili inventar, za naš rad je dovoljno računalo s uobičajenim uredskim softverom i kombinirani uređaj za skeniranje, kopiranje i printanje, poželjno nešto profesionalniji od običnog kućnog pisača.

Osim toga, potreban nam je uobičajeni uredski inventar i potrošna roba – papir, spajalice, klamerice, olovke, štambilji, fascikli, košuljice i slično. Sve to, ako imate pogodan prostor u kući, zaista možete držati i kod kuće i raditi od kuće. Štoviše, poznajem jednog kolegu koji se nakon otprilike godinu dana rada u iznajmljenom poslovnom prostoru odlučio „vratiti kući“, njegov je luksuz u tome što radi u malom gradu u kojemu su sve relacije kratke, što je u jednom dijelu kuće mogao odvojiti prostor za primanje stranaka i za kućni ured, i što taj prostor može zatvoriti od privatnog dijela kuće kako bi osigurao nužnu separaciju životnog i poslovnog prostora.

Ako to nemate, rad od kuće će Vam ometati drugi ukućani i eventualni kućni ljubimci, sa strankama ćete se morati nalaziti u restoranima i kafićima (što često nije loša opcija, ali prekida work-flow), te ćete vjerojatno ustanoviti da nemate određenog radnog vremena, već da vam se radni dan rastegnuo kroz čitavih 24 sata i da ste radili kad god ste imali vremena.

U svakom slučaju, rad od kuće za odvjetnika-početnika nije loša opcija jer smanjuje troškove zakupa poslovnog prostora i režijskih troškova te štedi vrijeme, ali samo ako je kućni radni prostor prikladan i ako odvjetnik misli da posjeduje radnu etiku kojom će osigurati jednaku razinu produktivnosti kao i u vanjskom uredskom prostoru.


Post je objavljen 29.06.2017. u 09:23 sati.