Da stvarno neću o kuhanju, ali hoću i BAZGI. Kako ovdje bazga cvate početkom i tijekom lipnja imam priliku nekoliko puta uživati ručak onako kako sam kao dijete u mojoj Slavoniji. Vjerujem da svi znate što je bazga, ako vas zanima i više o njoj pregledajte na bazga
Nekada smo za brzi ručak u vrijeme cvatnje pohali cvijet bazge pa uz zdjelu mlade salate imali odličan ručak. Tako i ja ovih dana spravljam cvijet bazge ovako:
naberem pune mlade rascvjetane cvjetove, blago operem, a ako su iz čistih područja kao ovdje na planini tada ih niti ne perem kako im ne bih skinula sav pelud. Pripremim smjesu za palačinke, malo rjeđu u koju obavezno dodam malo rakije ili viskija. Svaki cvijet držeći za peteljku uronim u smjesu i u zagrijanom ulju pržim na naglo sa obje strane. Peteljke odrežem sve do cvijeta kada se zaprži s jedne strane Tijesto je hrskavo, a bazga odlična. Ponekad u smjesu sitno narežem samo cvjetiće bez i jedne žilice pa velikom žlicom stavljam u ulje pržiti. No osobno više volim cijele cvjetove. Ove je godine u Hrvatskoj osim možda na Velebitu kasno, ali sjetite se do godine koliko je zdravlja u tom prekrasnom cvijetu.