Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Španjolski građanski rat

Talijanski dragovoljački korpus – Corpo Truppe Volontarie

Talijanski dragovoljački korpus (talijanski: Corpo Truppe Volontarie), CTV, bio je fašistička talijanska vojna ekspedicija koja je poslana u Španjolsku kako bi pružala potporu nacionalističkim snagama u borbi protiv Republike tijekom Španjolskog građanskog rata.

Baš poput njemačkog diktatora Adolfa Hitlera i talijanski diktator Benito Mussolini odmah je uputio ekspedicijski korpus talijanske vojske. Poslali su transportni i prijevozni zrakoplovi s posadama i pilotima u Maroko kako bi prebacili zračnim putom nacionalističke vojne snage (legionare i regulare) u Španjolsku.

 photo Talijanski CTV SPGR.jpg

Talijani su također rabili i portugalske morske luke kao mjesta za dopremanje ratnog i doknadnog materijala nacionalističkim snagama, kao i uzletno-slijetne staze portugalskih vojnih zračnih luka. Talijanske podmornice vrebale su u Sredozemlju ratne i prijevozne brodove španjolske i sovjetske ratne mornarice, ali i drugo brodovlje koje je prevozilo ratni materijal preko Mediterana do republikanskih luka.

Međutim, nakon akcija Lige naroda (današnji UN) koja je rezultirala Nyonovim sporazumom iz rujna 1937. godine, ove operacije talijanskih podmornica okarakterizirane su kao piratstvo. To je u Mediteran dovelo ratne razarače Francuske i Britanske ratne mornarice nakon čega su Talijanske podmornice potražile sigurnost na svojim vezovima.

Baš poput njemačke Legije Kondor i Talijanski dragovoljački korpus (Corpo Truppe Volontarie) poduprli su političke i vojne ciljeve njemačkih i talijanskih fašističkih vodstva, testirale su se nove taktike, provjeravalo novo oružje i uvježbavani časnici za buduće krvoproliće u budućem ratu koji će uskoro uslijediti.

Talijanski doprinos španjolskim Nacionalistima iznosio je preko 60.000 vojnika na vrhuncu rata. Svi ti vojnici, dočasnici i časnici bili su iz redova talijanske kraljevske armije (Regio Esercito), Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (Regia Aeronautica) i Kraljevske mornarice (Regia Marina) ustrojeni kao dragovoljci ekspedicijskog korpusa Talijanski dragovoljački korpus (Corpo Truppe Volontarie, CTV).

Oko 6000 tih vojnika, dočasnika i časnika poginulo je tijekom borbi sa snagama Republike, a tom broju treba pridodati još 38 mornara i 180 pilota.


Post je objavljen 20.06.2017. u 18:58 sati.