Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Ako postoji skribomanija, postoji li i "fotomanija"?

Skribomanija (poznata još i kao "grafomanija") je psihički poremećaj u kojem osoba ima neodoljivu i opsesivnu potrebu za pisanjem.

Ono što karakterizira skribomaniju, odnosno skribomansko pisanje, jest pisanje vrlo dugačkih nekoherentnih, teško razumljivih ili čak i posve besmislenih tekstova. No istovremeno, takvaa osoba zapravo vjeruje kako je nenadmašan talent za pisanje, te kako su njeni tekstovi zapravo svojevrsna "literarna umjetnička djela" ili nekakve "nenadmašne i genijalne dubokoumne mudrosti" (koje su u stanju shvatiti samo posebni ljudi). Iako su, realno gledajući, daleko od toga.

Kada bi se povukla analogija između pisanja i fotografiranja, kao dva oblika izražavanja, zacjelo bi se našlo i sličnih pormećaja kod fotografa.

Takav poremećaj bi se mogao nazvati "fotomanijom". Opsesivnom potrebom za snimanjem.

Ono što bi karakteriziralo taj poremećaj je opsesivno štancanje velike količine besmislenih fotografija, te objavljivanje istih bez ikakve selekcije, no čiji autor je uvjeren kako je "najbolji fotograf svijeta i okolice", a da je svaka takva slika koju snimi "vrhunsko" i "neponovljivo remek-djelo". No zapravo se radi o fotografskom smeću bez smisla, sadržaja i suvisle kompozicije kadra, prepunom tehničkih i "početničkih" grešaka.

Čisto primjera radi, u tu kategoriju "fotomanije" komotno bi se moglo svrstati ljude koji upravo opsesivno štancaju "selfije" (tzv. selfimanija), a našlo bi se još i kojekakvih drugih fotografa sličnog načina rada, koji kelje sve i svašta po facebooku, instagramu i sličnim on-line servisima....

Post je objavljen 21.06.2017. u 00:00 sati.