Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Treba li oformiti "Sindikat fotografa"?

U Hrvatskoj postoji mnogo sindikata. Uglavnom onih radničkih koji se bore za veća radnička prava i egzistenciju radnika. No uz radničke sindikate u Hrvatskoj postoje i razni drugi sindikati.

Svoj sindikat, između ostalih, čak ima i policija, a koji je u zadnje vrijeme, valjda po uzoru na svjetske i europske dušebrižničko-represivne trendove, počeo sa nebuloznom propagandom o tome kako "fotografiranje ugrožava policajce".

Jedan od svakako interesantnijih sindikata je i "Sindikat biciklista" koji propagira biciklizam, kritizira vladajuće zbog stanja "biciklsitičke infrastukture" i tome slično.

No postavlja se pitanje postoji li u Hrvatskoj - Sindikat fotografa?

Pri tome se ne misli na nekakve strukovne udruge koje okupljaju i zastupaju samo profesionalne fotografe (poput na primjer Zbora fotoreportera hrvatske is tome sličnog, te raznih foto-klubova), već na nezavisnu i samostalnu organizaciju koja bi "imala težinu" u pravnom smislu, i stala iza svih fotografa, bez obzira radilo se o profesionalcima ili amaterima.

Naime, svako malo se dogodi neka situacija u kojima (i profesionalni i amaterski) fotografi doživljavaju neugodnosti samo zato što su fotografi, ili zato što nešto snimaju, bilo od strane slučajnih prolaznika i sužbenih osoba, ili se pak događa da prava fotografa bivaju ugrožena pokušajima "mjerodavnih" da se uvedu nekakve restrikcije, ograničenja, zakoni i slično. Štoviše, čak se od strane pojedinih državnih institucija provodi i antifotografska demagogija koja je uglavnom rezultirala time da velik dio javnosti fotografe danas više ne doživljava kao umjetnike, dokumentariste i hobiste, već kao "teroriste", "voajere", "pedofile", odnosno "dežurne krivce za sva zla koja se događaju u svijetu".

Post je objavljen 30.06.2017. u 00:01 sati.