Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Pakleni toranj

Mediji u zadnje vrijeme bruje o velikom požaru koji je u Londonu zahvatio jedan neboder, pri čemu je mnogo ljudi poginulo i nestalo, a neboder u potpunosti izgorio.

Strašan požar u Londonu: Planula stambena zgrada od 24 katova

Najmanje 30 poginulih u "paklenom tornju": "Ne očekujemo da je itko unutra još živ"


Nažalost, čini se da je u tom požaru nastradala i jedna fotografkinja...

Photographer Khadija Saye Dies in London Grenfell Tower Fire

...

Međutim, u vezi tog požara, već su se na društvenim mrežama, u dobroj staroj maniri, počele raspredati teorije urota, posebice one koje uspoređuju ovaj požar sa terorističkim napadom na WTC (nakon kojeg je počela masovna hajka na fotografe) gdje teoretičari urote postavljaju glavno pitanje o tome "kako to da se WTC srušio nakon jedva par sati, a ovaj neboder je ostao stajati nakon višednevnog požara, pa bi to kao trebao biti "dokaz" za njihove teorije (ili bolje rečeno idiotarije)... a kako to obično biva, najglasniji u valjanju takvih ortodoksnih gluposti su oni koji koji zapravo nemaju pojma, niti pokušavaju istražiti.

Sami načini gradnje, odnosno nosive konstrukcije te dvije zgrade su različiti, a i upotrebljeni materijali su različiti. WTC je uglavnom bio građen od čelika i aluminija (svaki metal gubi nosivost ako ga se zagrije iznad određene temperature), dok je londonski neboder građen od armiranog betona (što opet nije garancija da se neće urušiti ako je armatura popucala uslijed djelovanja topline od požara). Uz to, WTC je pretrpio udar aviona koji je već u startu značajno oštetio nosivu konstrukciju i statiku, dok sa londonskim neboderom to nije bio slučaj.... Treba li možda dalje objašnjavati?

Post je objavljen 18.06.2017. u 00:01 sati.