Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Meik Wiking: „Hygge – danski recept za sretan život“

Dopustite mi da i ja jednom budem u trendu – Meik Wiking iz Instituta za istraživanje sreće u Kopenhagenu, Danska, napisao je ovaj svjetski bestseler, priručnik koji sadrži danski recept za sretan život.

Naime, Danci su u brojnim istraživanjima sreće i kvalitete života već godinama na prvom ili na prva tri mjesta, iz čega opravdano možemo zaključiti da je Danska najsretnija zemlja na svijetu. Meik Wiking kaže da je razlog za to upravo hygge.

Što je hygge? Neki kažu da se ne može doslovno prevesti (kao i brojne druge riječi koje opisuju neopisivo u raznim jezicima), ali označava umjetnost, sklonost i vještinu stvaranja intime i duševne ugode i sposobnost uživanja u svemu što djeluje umirujuće.

Najčešće se hygge događa u obiteljskom ili kućnom okruženju (iako može biti i vani u prirodi ili na nekom drugom ugodnom mjestu), uz kamin ili svjetlost svijeća (Danci su europski rekorderi po broju potrošenog voska), uz utješnu i poznatu hranu poput kokica, čokolade ili vina i u društvu dobrih prijatelja, a još bolje obitelji i djece. To je vrijeme koje članovi obitelji i prijatelji posvećuju jedni drugima u ugodnom razgovoru, tihom čavrljanju, kuhanju i drugim ugodnim svakodnevnim aktivnostima (mobiteli, laptopi i tableti su strogo zabranjeni). Za Dance, hygge je svakodnevno događanje i svakodnevna potreba.

Primjerice, naj-hyggeligt događaj u godini je Božić, što je meni definitivno najbolje oslikalo atmosferu i duh hyggea.

Činjenica da Danci borave u klimi s malo sunčanih dana, da je pretežita dnevna svjetlost ograničena na samo nekoliko mjeseci u godini, a da su ipak najsretniji građani Europe i svijeta, po meni je zapanjujuća (naravno, Meik Wiking kaže i da je to jedna od najsocijalnijih država na svijetu, gdje se promiču socijalna prava, gdje se ne forsira prekovremeni rad, nego čak suprotno, gdje se protežiraju prava roditelja, djece i obitelji i vidu dugih porodiljnih dopusta i velikih socijalnih prava, pa i to sigurno utječe na opći osjećaj sreće kod Danaca). Primjećujem da kod nas, unatoč ugodnijoj klimi, osjećaj sreće i nije toliko izražen (no s obzirom na dnevnu politiku, kako bi i bio?)

Što se same knjižice „Hygge“ tiče, to je jedna vizualno zgodna, šarena knjižica, lijepo opremljena ilustracijama, grafikonima, receptima za danske okruglice u curry-umaku (kad napravim, reći ću vam je li hygge), fotografijama danskog dizajna i drugim zgodnostima.

Možda i nije baš ljetno štivo – ali za zimu, uz prozor, sa šalicom toplog čaja u ruci – dušu dalo za čitanje!


Post je objavljen 11.06.2017. u 08:56 sati.