Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Sindikatu policije smetaju fotografi?

Dogodila se još jedna deložacija, uz uobičajenu akciju Živog zida koji već tradicionalno pokušava spriječiti deložacije. Ponekad su takve akcije uspješne, ponekad nisu.

Međutim, ovaj put se, nakon deložacije, oglasio i sindikat policije koji je u svome istupu osudio objavu fotografija policajaca snimljenih na dotičnoj deložaciji (uglavnom interventnih policajaca kako privode i u "marice" unose prosvjednike), tvrdeći kako su "takve objave fotografija poziv na napade na policajce."

Sindikat osudio fotografiranje policajaca: 'To je očiti poziv na napade'

Priopćenje SPH - objava fotografija policijskih službenika na Facebook stranicama

Trebalo postaviti tom sindikatu policije (odnosno onoj osobi unutar tog sindikata kome je ta glupost o tome kako je snimanje i objava fotografija "poziv na napade na policajce" uopće pala na pamet) slijedeća pitanja:

1. Da li se ikada dogodilo da je neki policajac bio napadnut isključivo iz razloga što je negdje na Facebooku ili internetu objavljena njegova fotografija? - pa da bi se mogla uspostaviti neka konkretna, odnosno statistički značajna uzročno-posljedična veza između objava fotografija policajca i napada na te iste policajce s fotografija, odnosno da bi takva izjava "držala vodu", a ne bila tek demagoška bajka proizašla iz nečije "zabrinutosti" i "uznemirenosti".

2. Tko ili što brani tim istim interventnim policajcima da prilikom postupanja zaštite svoj identitet? - tamnim naočalama, zatamnjenim vizirima, kapuljačama (tzv. "fantomkama") i sličnim, ako su već toliko "zabrinuti za svoju sigurnost" odnosno "da ih netko slučajno ne prepozna na slikama".

3. Kakva točno opasnost od napada prijeti uvježbanoj i naoružanoj osobi? - u usporedbi s prosječnim građanima, policajci (pogotovo interventni) su vrlo dobro utrenirani, kako sa aspekta fizičke pripremljenosti, tako i po pitanju baratanja borilačkim vještinama samoobrane, te imaju dostupno vatreno oružje 24 sata dnevno.

4. Tko ih je zapravo uopće tjerao da budu policajci? - ako ih je toliko "strah za vlastitu sigurost" i ne mogu se nositi sa određenim rizicima i "rizicima" policijskog posla.

No stoji li zapravo iza svega neki sasvim drugi motiv?

Pokušava li se možda takvom demagoškom retorikom sindikata policije ili pojedinaca koji sjede u njemu, zapravo na mala vrata progurati neki restriktivni zakon koji bi ljudima (fotoreporterima ili slučajnim prolaznicima) zabranjivao snimanje policajaca na javnim mjestima i prilikom njihovih postupanja na javnim mjestima, te objavljivanje tih snimaka, čime bi se efikasno spriječavalo fotoreportere i obične građane da izvještavaju o policijskim postupanjima, odnosno da sami nadziru rad policije, pogotovo u slučajevima kršenja policijskih ovlasti?

A već se događalo da je policija na deložacijama zabranjivala snimanje...

Post je objavljen 07.06.2017. u 16:19 sati.