Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Španjolski građanski rat

Sumrak Republike i predvečerje 'pronunciamienta'

Pobjedom Republike u Španjolskoj započinje njezino najmračnije doba – Doba građanskog rata koji se internacionalizirao i u koji su se uključili svi koji su se tog trenutka mogli uključiti.

 photo SP GRR.jpg

Nezadovoljstvo prekaljenih 'vitezova Maroka' (Španjolska Legija – Afrikanisti) demokracijom koja na površinu izbacuje mnoštvo stranaka i propagira slobodu odlučivanja dosegnulo je vrhunac izglasavanjem 'Katalonskog statuta' koji je dopuštao punu autonomiju Kataloniji.

Bio je to vrlo očit signal i poruka Afrikanistima da je jedinstvena Španjolska ugrožena. Ti prekaljeni časnici 'iskovani' u bitkama s rifskim plemenima s pravom su nosili opasni nadimak 'Rifski lavovi – vitezovi Maroka', a njihova prisega da će braniti cjelovitost Španjolske sada je ugrožena!

Ratna baklja je zapaljena mnogo prije, ona je dugo tinjala, a uključivanjem u 'obranu Republike' vanjskih čimbenika jednostavno će rasplinuti požar i samo potaknuti dugo sanjani opasni san 'pronunciamiento' (POBUNA – VOJNI UDAR) 'Rifskih lavova'.

Povratak 'Afrikanista' u Španjolsku nitko nije mogao spriječiti i malo pomalo: - 'Helen je osjetila trudove i petnaestoga u četiri sata ujutro rodila je predivno dijete!' Bila je to zapravo čista i vrlo razumljiva vojnička šifrirana poruka: 'Pobuna će početi 180400SRP1936!' ( u dešifriranom Dana 18. srpnja 1936 u 04.00 ujutro).

U novoj seriji Athumanunh će promišljati, pisati i na samo sebi svojstven način lutati strahotama Španjolskog građanskog rata.




Post je objavljen 04.06.2017. u 10:10 sati.