Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Obljepljivanje aparata crnom trakom

Pojedini fotografi obljepljuju svoje fotoaparate crnom ljepljivom trakom ("ducktape" trakom ili "izolirbandom"). Najčešće to rade na način da njima prekrivaju sve vidljive natpise na fotoaparatu (ime proizvođača, oznaku modela isl.), no ponekad čak idu u ekstreme da trakom obljepljuju gotovo čitav aparat. Ova pojava "obljepljivanja" aparata je češća kod profesionalaca nego amatera.

Postoji nekoliko objašnjenja, odnosno razloga, zbog čega to čine...:

1. (Ne)reklamiranje proizvođača
Pojedini fotografi, odnosno fotografske kompanije, jednostavno ne žele besplatno reklamirati druge kompanije (uključujući i proizvođače foto-opreme), pa to "rješavaju" ljepljenjem trake preko imena poroizvođača. Neki čak skidaju s aparata trake za nošenje s imenom proizvođača i koriste one bez natpisa.

2. (Ne)uočljivost aparata
Jedna teorija kaže kako je potpuno crn fotoaparat manje uočljiv od crnog aparata sa svijetlim natpisima imena proizvođača i oznake modela, te da takva "nevidljivost" dobro dođe prilikom snimanja npr. ulične fotografije, gdje fotoaparat koji na sebe privlači manje pozornosti omogućava fotografu lakše bilježenje spontanih trenutaka.

3. Sprečavanje oštećenja
Kako intenzivnija upotreba aparata može s vremenom izazvati fizička oštećenja na kućištu aparata, ljepljiva traka se može koristiti kao zaštita od raznih ogrebotina i sličnih oštećenja.

4. Odvraćanje kradljivaca
Fotoaparat koji na prvi pogled izgleda kao da ga na okupu drži ljepljiva traka (kao da je u raspadnom stanju) nije baš naročito privlačan kradljivcima, za razliku od čistog, novog, sjajnog fotoaparata bez tragova korištenja kojeg mogu lako nekome prodati.

5. Odvraćanje dosadnjakovića
Postoje ljudi koji, kada vide nekoga da nosi aparat kompanije "X", jednostavno ne mogu odoljeti da ne počnu sa dosađivanjem, pa dosađuju fotografu pitanjima li taj njihov aparat "X" bolji od aparata "Y" i tome slično.

Post je objavljen 13.06.2017. u 00:01 sati.