Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Pensilvanija – ključna država

 photo Pennsylvania AGR.png

Pensilvanija je još jedna od trinaest zvjezdica (država) koje su tijekom Američkog rata za nezavisnost utemeljile Američke slobodne države odcjepljene od Britanske krune.

Tijekom Američkog građanskog rata Pensilvanija je zapravo ključna točka, odlučujući čimbenik (faktor) cijeloga rata. Na području Pensilvanije, tijekom bitke kod Gettysburga dolazi do prekretnice rata i inicijativa prelazi iz ruku Konfederacije u ruke Unije.

Pensilvanija je podigla više od 360 000 vojnika, dočasnika i časnika pod oružje i stavila ih na raspolaganje Uniji. Pensilvanija je logistički temelj u opskrbi cijele vojske Unije, nepresušan izvor topova, pješačkog naoružanja, čelika za novu vrstu brodova (oklopnjača), ugljena, ali i strateško čvorište željeznice.

Pensilvanija nesebično nudi svoje vojne bolnice, rehabilitacijske centre, proizvodi ratne i trgovačke brodove. Iz Pensilvanije dolaze generali Unije koji vode ključne i odlučujuće bitke (Meade, Hancock, Reynolds, Franklin, Gregg ...)


ključni trenutak prijeloma američkog građanskog rata – konfederacijski generali i zapovjednici padaju jedan za drugim u fantastičnom jurišu Pickettove divizije, a napad konfederacijskog pješaštva lomi se kod kamenog zida ... plave obrambene crte pješaštva Unije ne popuštaju i stalno se konsolidiraju ...


Post je objavljen 03.06.2017. u 12:38 sati.